Hans van Dijk

Geboortedatum: 24-06-1954
Woonplaats: Leusden
Vereniging: Altis
Categorie: M60
Afstanden: 800 meter tot en met de Marathon

Favoriete training:
De lange duurloop op zondagochtend met Ron van Megen: heerlijk zwerven door den Treek, naar de Pyramide of de Leusderheide of Leersum of Soesterberg… ..heerlijk!

Achtergrond:

Op 3 augustus 1980 ( de dag nadat Gerard Nijboer 2e werd bij de OS van Moskou) begon ik met hardlopen. Na een maandje trainen liep ik de halve marathon van Amersfoort in 1:27, een jaar later in 1:18. Per 1 januari 1982 werd ik lid van Altis en dat jaar liep ik al 1:12 op de halve. Mijn beste prestatie werd uiteindelijk 1:09:52 (bij de halve marathon van Renswoude in 1989, die ik toen won). Vanaf de 90er jaren gingen mijn prestaties achteruit, mede door drukke werkzaamheden bij de TU Delft. Ik ben wel altijd blijven trainen, maar langzamerhand steeds minder fanatiek.In 2011 ben ik met vervroegd pensioen gegaan en heb ik me voorgenomen om nog eens ALLES uit de kast te halen op loopgebied. Ik heb alle literatuur nog eens goed bestudeerd, ben weer gaan intervallen en weer lid geworden van Altis en ik heb mezelf op een gezond en mager dieet gezet . Dat alles heeft ertoe geleid dat ik de afgelopen jaren gelukkig weer met sprongen vooruit ben gegaan (zie de grafiek).

Samen met Ron van Megen heb ik deze ervaringen vastgelegd in “Het Geheim van Hardlopen” (zie www.hetgeheimvanhardlopen.nl.)

Prestaties in 2016/2017/2018

Na een mindere winter ging het bij de NK in Amersfoort in 2016 weer lekker: 1e op de 5000 (in 18:10) en 2e op de 10000 m (in 38:02). Het echte hoogtepunt voor mij kwam op 22 september 2017 bij de 10000 meter in het Fanny Blankers Koen stadion. Een heerlijke avondwedstrijd met ideaal weer en een perfecte organisatie. Men heeft het daar zo goed voor elkaar dat je iedere ronde je naam en rondetijd op een elektronisch scorebord kunt zien. Ik had het geluk om samen te lopen met 2 jongere lopers en kop over kop slaagden we erin om alle rondjes rond de 90 seconden af te leggen met een eindtijd van 37:41 als resultaat! Dat zijn de wedstrijden die je altijd bij blijven, heerlijk om zo te kunnen lopen.

Helaas kreeg ik in 2018 weer last van mijn oude bilblessure, waardoor ik het hele jaar geen enkele wedstrijd heb kunnen lopen. Na een echo-onderzoek bleek dat mijn hamstring-pees flink beschadigd is en ook na een uitgebreide behandeling door diverse deskundigen (Bernard te Boekhorst, Sabine de Vries en Rosa Bas) heeft dit niet kunnen oplossen. Wel gaat het lopen momenteel weer iets beter, dus ik hoop dat met de tijd de pees verder zal herstellen.

Podium NK 5000m in Amersfoort, 2016

Plannen voor 2019

PR’s zitten er voor mij niet meer in uiteraard. Toch geniet ik nog steeds enorm van mijn dagelijkse trainingen en het buiten lopen in de mooie natuur van onze prachtige Utrechtse Heuvelrug. Dankzij het lopen ben en blijf ik ook fit en geniet ik van het leven. Een extra bonus is voor mij het plezier dat ik beleef aan het analyseren van mijn prestaties en het schrijven daarover. De komst van de vermogensmeters geeft daar momenteel nog weer een extra impuls aan. Ik hoop dat mijn bilblessure in 2019 niet zal opspelen: als dat zo is, zal de vorm snel weer komen ga ik zeker weer meedoen aan de diverse Nederlandse kampioenschappen. Maar het allerbelangrijkste is en blijft natuurlijk het lekker lopen in de buitenlucht!

Hans, tabelletje