Sjaak van de Groep

Bouwjaar: 1978 
Woonplaats: Bunschoten-Spakenburg
Vereniging: Altis
Categorie: M40+
Afstanden: 800 meter tot marathon

Favoriete training:
Ik loop tijdens vakanties graag in mijn eentje in de Zweedse bossen. De baantraining bij Altis vind ik ook heel leuk. Ik moet altijd even op gang komen. Des te meer rondjes, des te beter het vaak gaat. Gaaf om te zien hoe je progressie maakt.

Achtergrond:
Mijn naam is Sjaak van de Groep en ik ben werkzaam als freelance journalist. Ik schrijf voor vakblad Truckstar, AD Amersfoortse Courant en incidenteel voor Runnersworld, Trouw, Leeuwarder Courant en Nederlands Dagblad. De onderwerpen waar ik over schrijf zijn divers: van het vluchtelingenprobleem in Calais, de Brexit, afkicken in het buitenland, de economie, maar ik schrijf ook portretten van mensen die zijn overleden.

Ik heb jarenlang in competitieverband geschaakt en getafeltennist. Beide sporten hebben nog steeds mijn interesse. Ik vond het heerlijk om achter de tafeltennistafel te staan en lange rally’s (slagenwisselingen van vijftig, zestig stuks) uit te vechten. Smashen, verdedigen, voetenwerk. Die snelheid genoot ik van. Vandaag de dag geniet ik van die snelheid in het hardlopen. Ik heb in het verleden overigens meegedaan met het Nederlands Kampioenschap Schafeltennis: je speelt dan zeven ronden snelschaak en tafeltennis tegen je opponenten.

Ik schrijf soms over hardlopen. Zo is mijn hardloopavontuur begonnen. In 2016 opperde ik het idee bij de krant om als relatief onervaren hardloper binnen een jaar een marathon te lopen. In de periode daarvoor liep ik wekelijks twee keer een half uurtje op een loopband. Maandelijks deed ik verslag van mijn trainingsperikelen in de rubriek ‘Sjaak loopt de marathon’ in AD Amersfoortse Courant. In aflevering twee lag ik al op de behandeltafel van een manueel therapeut met een lopersknie. Verhuizen, trap op, trap af en een dag later een lange duurloop doen, is niet verstandig, weet ik nu. In 2016 werd ik tevens ambassadeur van Cliniclowns en liep de New York City Marathon voor deze Amersfoortse stichting. Ik bakte er qua hardlopen niet veel van in de ‘Big Apple’, maar genoot enorm van deze prachtige wereldstad.

Ik maakte deze film voor en tijdens de run: https://www.youtube.com/watch?v=xSAGpsoGVMU

Cliniclown en Altis-hardloper Marcel Scholten was mijn kamergenoot in New York. Hij nodigde me uit om een keer mee te trainen met de Milagroep. In 2017 sloot ik me aan bij Altis. Ik heb met veel plezier getraind met de Milagroep, maar het kwam voor dat de opkomst op de baan zo laag was dat Sjaak van de Groep geen Groepje had om in te lopen. In het najaar van 2019 sloot ik me om die reden aan bij de Altis Masters, maar ook om progressie te boeken. Ik train sindsdien vier keer per week. Ik vind de Masters een leuke, gezellige club hardlopers. In december 2019 merkte ik overigens direct de progressie. Ik dook tijdens de Sint Nicolaasloop met een tijd van 39:36 voor het eerst onder de veertig minuten. Op kilometer 9 haalde ik nog ene René ter Maten in.

Ik ambieer om ooit nog eens een fatsoenlijke marathon te lopen. Ik heb er nu zes in de benen, maar bijna altijd gaat er wat mis. Kramp, andere fysieke ongemakken, teveel water drinken voor de start, of een hittegolf gooiden mijn plannen in de war. Ik vind een marathon ook eigenlijk wat te ver. Ik loop liever halve marathons, maar marathonavonturen in grote wereldsteden lonken mij. In maart 2020 zou ik Tokyo Marathon lopen en op vakantie gaan in Japan. Helaas gooide het coronavirus roet in het eten. Ik heb ooit een Topsport Medisch Onderzoek gedaan bij SMA-Midden Nederland en die becijferde dat ik een marathon in 3:08 zou moeten kunnen lopen. Het lijkt me een mooi streven om naar toe te werken.

Personal records:

Afstand Tijd Wedstrijd
800 meter 2.29,87 Baancompetitie 2020
1500 meter 5.00,26 Baancompetitie 2020
3000 meter 10.17,68 Baancompetitie 2021
5000 meter 18.08,33 Baancompetitie 2021
5 km 18.59,94 Baancompetitie 2019
10 km 37.49 Marathon Amersfoort 2021
15 km 1.05,44 Sint Nicolaasloop 2018
10 em 1.07,44 Florijnloop 2019
Halve marathon 1.28,00 Halve van Nijkerk 2019
30 km 2.06,07 Rotterdam Marathon 2021
Marathon 3.04,03 Rotterdam Marathon 2021