Thijs van der Haar

Geboortedatum: 30 november 1981
Woonplaats: Amersfoort
Vereniging: Altis
Categorie: M 35
Afstanden: 5 km t/m marathon

Favoriete training
De gezamenlijke fartlektrainingen in het bos en de zelfstandige trainingen met lange intervalblokken. Op de baan, of in de polder, de langere intervallenFavoriet in het algemeen is lopen in wisselende omstandigheden en wisselende tempos. Alleeof met de groep. Door landelijk gebied, in het bos, op de baanIk vind het geweldig om met de trein of bus van huis te vertrekken en een vooraf uitgestippelde route te lopen in de mooie landschappen rondom Amersfoortde Veluwe of een ander deel van het land.

Achtergrond
Aan sport heb ik het grootste deel van mijn leven gedaan. Hardlopen sinds een aantal jaren. Vanaf 2012 liep ik af en toe een rondje van 1,5 kilometer op 20 jaar oude sportschoenen. Steeds hetzelfde rondje in hetzelfde tempo, niet gehinderd door enige kennis. Maar leuk vond ik het nog niet zo. Toen ik in februari 2014 in een nieuwe werkomgeving terechtkwam, werd ik door collega’s enthousiast gemaakt om meer planmatig te gaan hardlopen. Ik begon diezelfde maand. De audiocoaching van Evy Gruyaert – toen nog op de iPod – was een ideale manier om te beginnen. In 10 weken tijd, met 3 trainingen per week, liep ik mijn eerste 5 kilometer. Ik was er trots op en blij mee. Er volgden meer mooie mijlpalen, met behulp van trainingsschema’s van Runnersworld: een 10 km, 15 km, halve marathon en, samen met mijn broer, de Amsterdam Marathon in 2015. Daarna hebben trainers John Kist en Rob Veer schema’s op maat voor me gemaakt. Van eind 2016 tot eind 2017 heb ik met plezier bij AV Triathlon getraind en in intervallen leren trainen op de baan en in het bos.

Vanaf zomer 2017 ben ik écht gaan hardlopen, geïnspireerd door de helder uitgelegde hardloopprincipes in het boek ‘Het geheim van hardlopen’ van Hans van Dijk en Ron van Megen. Zowel het plezier in het lopen als conditie en snelheid nam enorm toe. Van hardlopen als iets wat ik erbij deed, is het een belangrijk deel van een levensstijl geworden. Ook heb ik meer geleerd over voeding en sportvoeding en ben geleidelijk wat overbodig gewicht kwijtgeraakt. Verder heb ik een tijdje een logboek bijgehouden om mezelf als hardloper te leren kennen. Ik ben meer en gevarieerder gaan trainen en ben veel meer wedstrijden gaan lopen. Daarom op zoek gegaan naar een wedstrijdgroep. Die keuze was snel gemaakt. Vanaf november 2017 werd ik onderdeel van de Altis Masters, onder bevlogen en motiverende leiding van trainer Marijn Michels. Vanaf de eerste training voelde ik me welkom en op mijn plek. De trainingen in de groep, zelfstandige trainingen en wedstrijden vormen een heel mooi op elkaar afgestemd geheel. Wat mij betreft een optimale benadering van het hardlopen. 

Terugblik 2018
Een geweldig hardloopjaar waarin twee periodes van marathontraining centraal stonden. 
Van januari t/m april voor de Marathon Rotterdam en van juli t/m oktober voor de Frankfurt Marathon. Het doel was een sub 3 marathon. In Rotterdam lukte dat duidelijk niet. In Frankfurt ging het geweldig en heb ik dit doel meer dan bereikt, zoals beschreven in mijn wedstrijdverslag. 
In maart viel ik twee weken uit vanwege een achillespeesblessure, waar ik goed van herstelde. In juli heb ik een uitgebreid sportmedisch onderzoek gehad en een anaerobe drempeltest uitgevoerd bij SMA Midden Nederland. Door de goede adviezen van sportarts Bernard te Boekhorst heb ik voor het eerst begrepen en ervaren wat gedoseerd trainen in verschillende hartslagzones voor verschil maakt in de ontwikkeling van duurvermogen en snelheid. Dit sloot goed aan bij de trainingen met lange intervalblokken in het Altis Masters schema. Ook kreeg ik voor mijn lichaam specifieke core stability- en krachtoefeningen zodat ik sterk en blessurevrij voor de marathon heb kunnen trainen. In de lange warme zomer van 2018 heb ik meer dan ooit genoten van de marathontraining en de conditie die toenam. En in 2018 voor het eerst een paar keer op een lokaal podium gestaan bij 5 en 10 km wedstrijden, hoewel ik daarin relatief weinig progressie maakte.

Na de flow en de piekervaring rondom de Frankfurt Marathon volgde er een dipje in het najaar en gingen de trainingen minder. Wedstrijden na de marathon gingen echter boven verwachting goed: ik liep bijna 3 minuten van mijn PR af op de 15 km tijdens de Zevenheuvelenloop Nijmegen, 1 minuut van mijn PR op de 10 km tijdens de Sint Nicolaasloop in Bunschoten en bijna 4 minuten van mijn halve marathon PR tijdens de Kerstloop Dronten.

Ambities 2019
Met plezier verder trainen met de Altis Masters en PR’s lopen op alle afstanden. Begin januari de 10 EM tijdens de Florijnloop Woudenberg. Daarna train ik naar een goede 30 kilometerwedstrijd in Schoorl in februariIn maart en april, als het waarschijnlijk nog niet zo warm is, een paar halve marathons: de City-Pier-City in Den Haagde Halve Marathon van Hengelo en de Halve van Nijkerk. Vanaf maart ga ik voor het eerst meedoen met baanwedstrijden van 800 t/m 5000 meter tijdens de Keistad Baancompetitie. En mogelijk daarna wat andere baanwedstrijden. Hier ben ik ook erg benieuwd naar en hierin zal ik veel kunnen leren. Verder weer een aantal lokale 5 en 10 km wedstrijden en hierin verdere progressie maken. Vanaf de zomer ga ik trainen voor de Marathon Eindhoven. Ik kijk er nu al naar uit.

Persoonlijke Records

Afstand  Tijd  Datum  Wedstrijd 
5 km  18:27  16 juni 2018  Nieuwlandse Wallenloop, Amersfoort 
10 km  36:37  12 januari 2019  Snertloop, Nijkerk 
15 km  55:38  18 november 2018  Zevenheuvelenloop, Nijmegen 
10 EM  1:00:42 5 januari 2019  Florijn Winterloop, Woudenberg
Halve marathon  1:18:58  13 april 2019  Halve van Nijkerk
30 km  1:54:49 10 februari 2019  Groet uit Schoorl Run 
Marathon  2:51:22  28 oktober 2018  Frankfurt Marathon