Trix Hakstege

Geboortedatum: 18-12-1986
Vereniging: Altis
Categorie: dames senioren
Afstanden: 10km t/m marathon

Favoriete training:
Als je me dit een half jaar geleden had gevraagd, had ik sowieso de lange duurloop gezegd. Inmiddels ben ik ook groot fan van de intervaltrainingen op de baan, en zélfs van de bostrainingen op zondagochtend (vroeg!). Uiteindelijk gaat het om de combinatie, en is het leuk te merken dat alle puzzelstukken op z’n plek (kunnen) vallen tijdens een wedstrijd.

Achtergrond:
Als een van de newbies van Altis en een van de baby’s van de Masters is een uitgebreide introductie wel op z’n plaats. Geboren en getogen in Amersfoort, en tijdens mijn jongere jaren altijd gehockeyd. Op mijn 18e naar Amsterdam verhuisd en zo is het sportieve leven op een iets lager pitje gekomen. Na wat verwoede pogingen in de sportschool besloten dat binnen sporten toch echt niet aan mij besteed is, en een schemaatje voor mijn eerste 10km gaan volgen. Dit ging goed, smaakte naar meer en zo liep ik in 2008 mijn eerste halve marathon tijdens de Amsterdam Marathon. Veel te snel opgebouwd, dus niet alleen een medaille maar ook een ontsteking in mijn knie rijker. Een wijze les, dus na veel rust en fysiobehandelingen besloten heel rustig naar mijn destijds ultieme doel te werken: de marathon. In 2013 was het zover, en liep ik in mijn destijds hometown Amsterdam mijn allereerste marathon. Hierna was het spreekwoordelijke hek van de dam, en volgden er minimaal 2 per jaar. Ik ben in 2014 terugverhuisd naar Amersfoort, en in 2017 dan eindelijk de stap genomen me aan te melden bij een atletiekvereniging. Met een opa als oprichter was Altis dé vereniging bij uitstek mijn sportieve prestaties naar een hoger niveau te tillen. Omdat ik niet gewend was in een groep te trainen was ik wat huiverig, maar de Altis Masters is zó’n gezellige groep dat dit een van mijn betere beslissingen is geweest. Trainer Marijn weet precies wat hij doet, maar ook onderling helpt iedereen elkaar scherpe tijden neer te zetten. Al heb in nog zo’n zware dag gehad, ik kijk altijd uit naar een training met de Masters.

Terugblik 2018:
Met 2 marathons in de planning lag er een supermooi hardloopjaar in het verschiet. Tot de max getraind in het voorjaar en in bloedvorm aan de start van de Geneve Marathon in mei. Althans, zo leek het want na 3km was duidelijk dat die vlieger niet helemaal opging. Uitgelopen maar vraag niet hoe, en 2 dagen later geveld door de griep. Goed, kan gebeuren en door. Eind mei weer wat opgekrabbeld, vorm weer terug en grootse plannen op de 10km in Amersfoort. Ook hier een laagblijvende vlieger want een mooie ontsteking in mijn peesplaat op weten te lopen. Uiteindelijk 2 maanden zoet mee geweest, dus de voorbereiding richting de Chicago Marathon alles behalve optimaal. Voordeel was dat ik er lekker relaxed in ging, tóch nog een PR heb weten te lopen en me besefte dat er veel meer in zit. Het jaar toch nog af kunnen sluiten met 2 mooie PR’s op de 15km (Montferland) en halve marathon (Dronten).

Ambities 2019:
2019 zal in het teken staan van het vergroten van de basis. Door het blijven integreren van verschillende trainingsvormen en meer focus op langzame duur hoop ik een sterk fundament te leggen waar ik in 2020 de vruchten van wil plukken. Zaaien, zaaien, zaaien… Geduld, geduld, geduld.

Persoonlijke records:

Afstand Tijd Datum Wedstrijd
10km 40.55 21-04-2018 Halve van Nijkerk
15km 1.03.42 02-12-2018 Montferlandloop
10EM 1.05.01 05-01-2019 Florijn Winterloop Woudenberg
½ marathon 1.28.42 16-12-2018 Kerstloop Dronten
Marathon 3.18.07 06-10-2018 Chicago Marathon