Cees Stolwijk verplettert Nederlands record 30 km

In Amsterdam Noord heeft Cees op 8 september met een tijd van 1:55:03 het Nederlands record op de 30 km in de categorie M60 met bijna 2 minuten verbeterd. Het oude record stond op naam van Jo Schoonbroodt die ooit 1:56:58 liep. Voor de trotse Cees betekende het zijn eerste individuele Nederlandse record op de weg. Op de baan heeft hij er al velen op zijn erelijst staan.

Izaak, Cees, Hans

Een grote groep Altis Masters atleten is zich aan het voorbereiden op de NK Marathon in Eindhoven. Als mooie training werd de 30 km van Amsterdam Noord uitgekozen om eens te kijken hoe iedereen ervoor staat. Cees zag de wedstrijd tevens als een uitstekende gelegenheid om het M60 Nederlands Record aan te vallen en pakte het vervolgens professioneel aan. Hij kondigde zijn poging aan bij de organisatie, schreef zich in als recreant, regelde even dat het ophield met (stort)regenen tijdens de wedstrijd én dat het windstil en (nogal) zonnig werd, liep zijn drankjes neerzetten bij de waterposten, werd alsnog als wedstrijdloper ingeschreven (anders geldt het NR niet) en zorgde dat hij in topvorm aan de start stond. En zo werd de druk opgevoerd. Het kon alleen nog maar aan Cees zelf liggen.

Izaak de Bruyne en Robert Jan de Kraker liepen de wedstrijd als training en zagen Cees en Hans van Dijk snel weglopen. Izaak schatte hun tempo in op zo’n 3:45 / km, terwijl hij en Robert Jan de kilometers zo rond de 4:04 wegtikten. Rik Wolswinkel moest eerst even de stijfheid uit z’n benen lopen van de Vathorstrun en kwam – complimenten makend over de billen van Izaak – zo rond de 8 km voorbij zetten. Hij zou iedereen verderop de groeten gaan doen. Hans had ondertussen al spijt van z’n moedige poging om met Cees mee te gaan en moest Cees op het 8 km punt laten gaan. De 4:04/km beviel Izaak beter dan Robert Jan en liep langzaam maar zeker uit het zicht van Robert Jan, terwijl Izaak op zijn beurt Hans weer in het zicht kreeg. Zoiets werkt bij Izaak als een rode lap, dus Hans moest er aan geloven. Hoe was het verder met onze held Cees? Die liep gestaag door in een mooi groepje en alhoewel Rik hem ook voorbij was gegaan, begon Rik zich in de laatste kilometers – toen het toch wat minder (relatief dan) ging – toch serieus zorgen te maken of hij Cees voor zou blijven. Dat lukte net en Rik was dus de enige van ons die ooggetuige was van de geweldige prestatie die Cees neerzette en het NR met maar liefst 1:55 aanscherpte naar 1:55:03!

Alhoewel alle andere prestaties verbleekten bij die van Cees, bleek het toch een behoorlijk succesvolle wedstrijd voor de Altis Masters. Elly Visser liet zich huldigen als eerste vrouw in de V55 – klasse. Cees had Izaak en Hans naast zich op het podium van de M55. Ilonka van den Hengel mocht plek nr. 2 innemen bij de vrouwen senioren en Rik kwam er hard achter dat de Masters-categorie best wel zwaar is. Sneller dan de nr. 1 bij de Mannen Senioren, maar “slechts” 4e bij de eerste Masters-categorie M35.

Voor Leo Kruit en Robert Jan geen podiumprijzen maar wel PR’s en een (verbeterde) notering in de Altis 10-besten lijst. Best ok voor een trainingsrun.. De wedstrijd was uitstekend georganiseerd door AV Atos. Het parcours was uitstekend bewegwijzerd door vele vrijwilligers en Atos – bordjes. Wel waren we het erover eens dat het parcours qua ondergrond en bruggetjes/bochtjes best lastig was en dat het uiteindelijk toch best warm was geworden. Bij Izaak thuis werden de prijswinnaars nog door Robert Jan getrakteerd op appeltaart. (Gebakken door Rita in het kader van de sponsor actie “Snoezelkamer” voor de Froukje & Brent Stichting (www.froukjebrent.nl) ). Cees genoot nog fiks na en zal dat nog wel een tijdje blijven doen. En terecht, wat een held!

V55, 30 KM WEDSTRIJD
1 Elly Visser – 2:26:55

VSEN, 30 KM WEDSTRIJD
2 Ilonka van den Hengel – 2:12:33

 M55/M60, 30 KM WEDSTRIJD
1 Cees Stolwijk – 1:55:03
2 Izaak de Bruijne – 2:01:41
3 Hans van Dijk – 2:02:08

M45, 30 KM WEDSTRIJD
6 Robert Jan de Kraker – 2:03:48
23 Leo Kruit – 2:23:38

M35, 30 KM WEDSTRIJD
4 Rik Wolswinkel – 1:54:39

Elly

Ilonka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *