Driemaal goud en tweemaal zilver voor Altis bij Nederlands kampioenschap marathon

Collages3

Driemaal goud en tweemaal zilver voor Altis bij Nederlands kampioenschap marathon.

Dit jaar was de marathon van Amsterdam het toneel van het Nederlands kampioenschap marathon. Met een grote groep Altis Masters werd in juli de voorbereiding begonnen voor deze marathon, met mooie voorbereidingswedstrijden, heerlijke lange, langzame duurlopen met een grote groep. Zo werd de gezonde spanning opgevoerd en keken we reikhalzend uit naar deze wedstrijd. Ook werden nauwlettend de omstandigheden in de gaten gehouden en door bijna iedereen werd er verheugd gereageerd dat we nog een (laatste) zomers weekend zouden krijgen, waarin wellicht record temperaturen zouden worden gevestigd. Iedereen is daar natuurlijk blij mee, behalve marathonlopers. Die hebben het liefst een maximale temperatuur van een graadje of 12, windstil weer en een bescheiden zonnetje. Ongeveer de weersomstandigheden tijdens de Marathon van Eindhoven 2014 (het toneel van het NK marathon in 2012 en 2013). En eventueel regen zoals in 2013 had ook best gemogen.

Alhoewel de soep niet zo heet werd gegeten als eerst opgediend, waren de omstandigheden uiteindelijk verre van optimaal om een snelle marathon te lopen. Rond de 20 graden, hoge luchtvochtigheid en een warme wind met kracht 4 uit het zuiden, die later nog wat harder zou worden en wat meer naar het zuidwesten zou draaien. Kijk naar het parcours en je begrijpt dat er wat lastige stukken in zaten, waaronder de laatste en zwaarste tien kilometers. Vooral nadelig dus voor degene die een snelle tijd of persoonlijk record in gedachten hadden. Voor de medaillekandidaten was het minder erg, want zij gingen vooral voor een plek c.q. podiumplaats. De concurrentie zou evenals de Altis atleten ook nadeel ondervinden van de weersomstandigheden.

Maar liefst 11 atleten uit de stal van Marijn startten zondagmorgen half tien vanuit het Olympisch Stadion met nog ruim 14000 lopers. Daarnaast waren er nog vier lopers uit andere trainingsgroepen van Altis die meededen met deze kampioenschappen.

Bijzonder was dat Altis in alle categorieën vertegenwoordigd was, althans voor wat betreft de mannen. Bij de vrouwen was alleen regerend kampioen op de marathon bij de 55+, Elly Visser namens Altis aanwezig.

Verder was er ook een grote groep supporters aanwezig, die of meefietsten met hun favoriet, of op afgesproken punten de groep aanmoedigden. Een bijzondere supporter vandaag was Han Wolsing. Han zou eerst zelf lopen als drie-uurs pacer, maar door een blessure moest hij daar helaas van afzien. Maar Han ging wel in hardloop tenue supporteren en liep ook regelmatig een stukje mee en stak een ieder een hart onder de riem.

M35+
Snelste Altis loper was Rik Wolswinkel. Hij liep lange tijd op de derde plaats in de categorie M35, maar moest die helaas prijsgeven. Hoewel Rik een poging wilde doen om onder de 2.40 te lopen, moest hij genoegen nemen met een tijd van 2.42.44. Niettemin een geweldige prestatie onder deze omstandigheden. In dezelfde categorie liep Mark van Hoorn. Ook hij had een scherpe tijd in zijn schema opgenomen, nl 2.51. Hij kon het schema lang vast houden, echter bij kilometer 35 kwam hij de bekende man met de Hamer tegen en finishte uiteindelijk in 2.57.08.

M40+
In de categorie M40+ waren Raymond Laseur en Sicco Bus de Altis Masters die de Altis kleuren droegen. Sicco, die deze eeuw nog geen marathon had gelopen, had zich ten doel gesteld om voor het eerst binnen de drie uur te eindigen. Lange tijd liep hij met Izaäk maar nadat ze de 30 km hadden gepasseerd, moest hij Izaäk laten gaan. Het werd zwaarder en zwaarder voor hem. Toen kwam Robert Jan hem voorbij en wist hij aan te pikken tot aan het Vondelpark. Daar nam hij wat extra koolhydraten en zowaar hij wist weer te versnellen. Hij eindigde in een tijd van 2.56.02. Een PR van maar liefst 13 minuten. Geweldige prestatie!! De andere 40+er, Raymond Laseur, wilde 3.02 lopen. Ook dat zou een dik PR betekenen voor deze ambitieuze atleet. En ja hoor, Raymond presteerde het om deze tijd, ondanks de zware omstandigheden te halen. Toen hij de meet passeerde stond de klok op 3.02.27. Hij haalde hiermee 9 minuten van zijn PR af. Zeger Knipmeijer liep ook in deze categorie, maar stapte uit.

M45+
Frank Drielsma ging de strijd aan in de categorie 45+. Helaas was het niet de dag voor Frank. Hij stopte na 25 km. De benen wilde niet zoals hij zich het had voorgesteld. Na zo’n lange voorbereiding is de teleurstelling groot, maar Frank stapte al snel over zijn teleurstelling heen en zette zijn zin alweer op de marathon in Rotterdam.

M50+
Marijn Michels, tevens trainer, had zich de laatste jaren geconcentreerd op de korte afstanden. Zo werd hij dit jaar nog Nederlands kampioen op de 400 en de 800 meter. Maar nu hij tot de jongsten lopers in genoemde categorie behoort (Marijn is 50 jaar), had hij zich voorgenomen om weer eens een marathon te lopen. Hij achtte zich geen kanshebber voor de titel maar zou toch zeker mee kunnen strijden om de derde plaats. Vanaf de start zette hij een hoog tempo in. Hij gokte op 2.46. Echter na 17 km kreeg hij kramp en moest even rekken om de kramp de kop in te drukken. Dat heeft zich nog enkele malen herhaald tijdens de 42 km. Gevolg was dat Marijn zijn snelle start moest bekopen met een verval van 7 minuten in de tweede helft van de marathon. Maar hij was niet de enige. Zijn grote concurrenten waren ook te optimistisch van start gegaan en de grootste kanshebber op de titel zag hij zelfs uitgestapt aan de kant staan. Het gevolg was dat tot Marijns grote verassing, hij als eerste Nederlander van 50+ over de finish kwam in een tijd van 2.52.12. In hetzelfde jaar Nederlands kampioen op de 400 meter, 800 meter en marathon, dat kunnen er niet veel zeggen, een uitzonderlijke prestatie.

Onder de 2.55 was het doel van Robert Jan de Kraker. Hij was in grootse vorm en bij goede omstandigheden was zijn streeftijd zeker haalbaar, maar hij vertrok zelfs nog iets ambitieuzer. Robert Jan heeft al wat marathons met een negatieve split gelopen, maar ondervond de nadelen van de hoge temperatuur en de iets te harde start en moest in het tweede gedeelte een negatieve split en het beoogde schema uit z’n hoofd zetten. Toch eindigde hij in een prachtige tijd van 2.56.48, een kleine minuut boven z’n PR.

55+
Vorig jaar was het zilver, nu moest het goud worden. Izaäk de Bruijne ging zelfverzekerd van start. De man die bij uitstek de discipline op kan brengen zich aan het voorgenomen schema te houden. Ook nu weer slaagde hij hier glansrijk in. In een vlak gelopen wedstrijd, kwam hij als eerste 55-er over de finish (2.53.59) en kon zich een gouden medaille om laten hangen. Prachtig prestatie van deze “zuinige” loper.

orig-AMSP0535
In dezelfde categorie liep Ron van Megen. Hij wilde beslist onder de 3.30 finishen, wat hem ruimschoots is gelukt. Met een PR passeerde hij de lijn na 3.25.56. Het leverde hem ook een plek op bij de 10-besten van Altis in genoemde categorie. Bravo Ron.

60+
Hier moest Cees Stolwijk zijn titel verdedigen. Hij slaagde hier glansrijk in. Cees liep zeer constant weg van alle concurrentie. Hij eindigde bijna 10 minuten voor nummer 2 en wist met zijn 2.52.54 ook alle 55+ers achter hem te houden en op Marijn na, ook alle 50+ers. Hij behaalde met deze overwinning zijn vierde marathontitel. In dezelfde categorie hoopte Hans van Dijk een bronzen plak te behalen. Echter Hans zijn voorbereiding is verre van optimaal geweest en de vorm ontbrak. Na een zware wedstrijd ging hij na 3.18.08 over de finish. Hans was zwaar teleurgesteld over zijn tijd, hoewel hij nog wel 5de werd in zijn categorie.

65+
Martien van den Akker behaalde vorig jaar nog goud, echter nu moest hij genoegen nemen met zilver. Martien van den Akker was gedurende de race al voorin het veld te vinden en werd pas na 30km achterhaald. Met 3.33.19 werd Martien uiteindelijk tweede en bracht zilver mee naar Amersfoort.

70+
Deze keer zat er geen medaille in voor Shan Happe. Vorig jaar had Shan nog een medaille bij de 65-ers gescoord, omdat er te weinig M70 meededen en het jaar ervoor was hij Nederlands kampioen M70 geworden. Dit jaar was het een zware strijd voor Shan. Tot 20 km ging het nog goed en liep hij de kilometers in ruim 5 minuten. Echter nadat hij de helft erop had zitten zakte de kilometertijden naar 6 minuten. Uitgeput kwam hij over de finish

V55
Ook Elly Visser was titelhoudster op deze aansprekende afstand. Ondanks dat haar voorbereiding door blessures niet goed was geweest, wist ze toch lang tijd mee te strijden om het goud. Uiteindelijk moest Elly genoegen nemen met zilver. Ze finishte na 3.28.18.

Samenvatting

  Categorie Plaats in cat Plaats overall
Rik Wolswinkel 2.42.44 35+ 4 83
Marijn Michels 2.52.12 50+ Goud 155
Cees Stolwijk 2.52.54 60+ Goud 167
Izaak de Bruijne 2.53.59 55+ Goud 181
Sicco Bus 2.56.02 40+ 10 224
Robert Jan de Kraker 2.56.48 50+ 6 243
Mark van Hoorn 2.57.08 35+ 9 254
Raymond Laseur 3.02.27 40+ 12 428
Hans van Dijk 3.17.19 60+ 5 1041
Ron van Megen 3.25.56 55+ 11 1442
Elly Visser 3.28.18 V55+ Zilver 1578
Martien van den Akker 3.32.35 65+ Zilver 1944
Shan Happe 4.06.39 70+ 4 5220
Albert Stolvoort 4.34.39 50+ 835 9450
Frank Drielsma Uitgestapt 45+ Nvt Nvt
Zeger Knipmeijer Uitgestapt 40+ Nvt Nvt

 

De drie kampioenen vlak na de finish van Izaäk.
De drie kampioenen vlak na de finish van Izaäk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *