Goud en Brons op NK Cross

Tweemaal goud en tweemaal brons voor Altismasters tijdens de NK-cross in Tilburg:

Op zaterdag 24 november vertrokken maar liefst 14 Altismasters uit de stal van trainer Marijn Michels naar Tilburg om mee te strijden om medailles bij de Nederlandse kampioenschappen cross. Niet alleen lagen er kansen voor een podiumplek op individueel niveau, maar ook als vereniging behoorde Altis tot de grote kanshebbers, met name Cees Stolwijk en het mannenteam in de categorie 50 jaar en ouder.

Onder goede omstandigheden werd om half drie het startschot gelost voor de vrouwen. Het parcours was niet al te zwaar. Eefke Vroemen (35+), Anita van de Bogert(45+), Mira Blokland (45+) en Elly Visser (55+) waren de vertegenwoordigers van Altis onder het vrouwenveld. De kansen op een verenigingsmedaille waren aanzienlijk verminderd omdat de sterkste loopster Ella Witjes, zich had afgemeld vanwege griep. Anita van de Bogert liep een sterke race en werd vierde in haar categorie. Jammer dat ze het podium net miste. Elly Visser, die onlangs Nederlands kampioen marathon was geworden, wist zich niet te nestelen in de kopgroep van de V55+ ers. Toch eindigde ze op een verdienstelijke vijfde plaats. Hoewel Mira en Eefke goede cross liepen, moesten ze genoegen nemen met respectievelijk een 6de en 14de plek. Wel bleek na opmaak van het verenigingsklassement dat dit sterke vrouwenteam het erepodium mocht bestijgen om zich een bonzen medaille om te laten hangen. Een prestatie dat niet onderschat mag worden.

Na de dames waren het de mannen van 50 jaar en ouder die de strijd om het kampioenschap moesten aangaan. Het Altisteam dat uit 8 masters bestond, moesten hun titel van vorig jaar verdedigen. Onderling moest er ook gestreden worden, want alleen de eerste vier masters tellen mee voor het verenigingsklassement. Al snel bleek dat Marijn Michels, Cees Stolwijk en Willem de Ruijter tot de sterkste vier zouden behoren van het Altisteam. Achter hun werd door Izaak en Hans van Dijk gestreden om die vierde plek. Regelmatig wisselde zij van kop. In de laatste ronde nam Izaak en kleine voorsprong en toen Hans ook nog te vallen kwam was de strijd beslecht. Toen de eindstand voor de verenigingen werd opgemaakt, bleek eveneens als vorig jaar dat het Altisteam verreweg het sterkste team te zijn. Met afstand werden het Altisteam zijn Nederlands kampioen.

In het individuele klassement moest Cees Stolwijk zijn titel proberen te prolongeren in de 60+categorie. Al snel nam hij de leiding van de groep zestigers en behield deze tot aan de finish. Voor het derde achtereenvolgens jaar wist hij goud te veroveren. In dezelfde categorie eindigde Franz van Barneveld op een verdienstelijke zesde plaats. Izaak de Bruijn die nog twijfelde om te starten vanwege een dreigend hamstringblessure, liep heel sterk en sloop in de laatste ronde tot ieders verrassing van de vijfde naar de derde plek en wist dus brons te veroveren. Hans van Dijk werd vijfde, ondanks zijn val in de laatste ronde, Een prachtig plek gezien het grote en sterke deelnemersveld in met name de 55+ categorie. In dezelfde categorie werd Marcel Scholte 23ste. Hij debuteerde in een NK-cross. Bij de 50+ waren Willem de Ruijter en Rubert Rietkerk de Altis-vertegenwoordigers. Rubert moest helaas uitstappen wegens een blessure waar hij al maanden mee kampt. Willem was in grootse vorm. Hij was de sterkste Altisman. Hij eindigde op een hele mooie tiende plaats.

Nadat de mannen van 50 jaar en ouder allemaal gefinisht waren, was het de beurt aan de categorieën 35+, 40+ en 45. Zij moesten een ronde extra afleggen in vergelijking met de vrouwen en mannen 50. Jammer genoeg kon Altis dit jaar geen volledig team op de been brengen voor het verenigingsklassement. Jos Roest, Vincent Sloterwijk en Zeger Knipmeier waren de Altisatleten die rond half vier van start gingen. Hoewel een podiumplek er niet in zat werd het wel een mooie onderlinge strijd. Uiteindelijk bleek Jos Roest de sterkste. Hij finishte net binnen de 29.30, een heel mooi resultaat voor deze debuterende NK-crosser. Hij werd op de hielen gezeten door Zeger Knipmeijer. Laatstgenoemde kwam drie seconden na Jos over de finish. Tenslotte kon Vincent 16 seconden later de finishlijn passeren. Vincent was niet geheel tevreden over zijn tijd. Mogelijk was hij nog niet geheel hersteld van de zevenheuvelenloop in het vorige weekend. Daar had Vincent namelijk een dikke PR gelopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *