Halve van Hoogland 2018 – Grand Finale

(verslag: Trix, foto’s: Harry)
De dag dat het wereldrecord marathon aan gort werd gelopen in Berlijn…

… was ook de dag dat de Grand Finale van de Halve van Hoogland plaatsvond. Met een zware trainingsweek achter de rug stonden er 22(!) Masters vol goede moed aan de start. Waar de één wilde pieken en een PR wilde crushen, was het voor de ander ‘slechts’ een tactische training in aanloop naar een van de najaar marathons. Wat het doel ook was; iedereen had er zin in!

Sjoerd beet het spits af op de 5KM, en beleefde na maanden blessureleed een supermooie comeback; hij finishte sterk in 17.50.


Een uur later was het tijd voor het startschot van het Koningsnummer, de officiële Halve van Hoogland! Weg waren meteen Rik, Co en Jamal, met daarmee de opening van de jacht op de kopgroep. Niet ver daarachter liep de trein van Robert Jan, Izaak, Marijn, Paul, Walter en Jonathan. Waar de eerste 3 hun marathontempo nog eens wilden testen, had Paul zich wederom aangeboden als haas om Walter onder zijn PR te helpen finishen. Kort hierop volgend liepen de eerste 2 dames; Anita en Charlotte. De focus volledig op een sub 1.30 en vergezeld door Thijs die een tactische race gepland had. Leo en Hans liepen mooi samen op, in een tempo net iets sneller dan ze over een paar weken op de marathon van plan zijn, en gevolgd door Trix die na een vervelende blessure de wedstrijd gebruikte om de vorm te testen. Anja en Elly sloten de Masterparade af, en daarmee waren er 17 toppers op weg naar Hoogland-West.

Wegens een griep moest Jamal de kopgroep al snel laten lopen, maar desondanks heeft hij een sterke 1.21 neer weten te zetten. Rik was goed in vorm en finishte tevreden in een 1.17 met niet ver daarachter Co, die nét geen PR liep maar ook tevreden mocht zijn. Na een sterke en strakke race finishte vervolgens Robert Jan, Paul en Walter met als grootste winst het PR van Walter: 1.21.53! Op de laatste kilometers kreeg Jonathan het zwaar, maar onder strenge begeleiding van Izaak wist hij vol te houden en samen met Marijn niet ver achter hem te finishen. Waar Thijs van start ging in marathontempo, heeft hij dit halverwege om weten te zetten naar halve marathontempo; met een prachtige negatieve split finishte hij in 1.26.14. Na binnenkomst van al deze mannen werd het tijd voor de eerste dames: Charlotte wist via een (inmiddels bekende) eindsprint sterk onder de 1.30 te finishen, gevolg door Anita die het tempo íets moest laten zakken maar een mooie tijd van 1.30.31 liep. Ook Leo wist bijzonder sterk te finishen gevolgd door Hans, beiden mooi onder de 1.31. Ook de rest van de dames mogen tevreden zijn: Trix wist een mooie strakke race neer te zetten (geen dank aan alle onbekende mannen die zij uit de wind heeft gehouden), en ook Anja en Elly zijn zeer ok met hun tijden van resp. 1.40 en 1.43.

Rik: 1.17.23
Co: 1.18.41 (1e M45)
Jamal: 1.21.02
Robert Jan: 1.21.45 (3e M45)
Walter: 1.21.53
Paul: 1.21.53
Izaak: 1.25.21 (1e M55)
Marijn: 1.26.10
Thijs: 1.26.14
Jonathan: 1.26.42
Charlotte: 1.29.55 (2e V overall + V35)
Leo: 1.30.13 (3e M55)
Anita: 1.30.31 (3e V overall + 1e V45)
Hans: 1.30.54
Trix: 1.33.37 (1e Vsen)
Anja: 1.40.15 (1e V55)
Elly: 1.43.26 (2e V55)

Tijdens al het hardloopgeweld op de halve was het ook tijd geworden voor de 4 laatste Masters om in actie te komen, en wel tijdens de 10KM. Waar Jos grootse plannen had zijn PR te verbeteren was het voor Sandra, nog herstellende van een kleine operatie, met name een vormmeting. Ook Luc en Vincent stonden fris aan de start, nog niet precies wetende wat zij van de race konden en mochten verwachten. Met het afgaan van het startschot zat Jos direct in de focus, en liep in een sterk en strak tempo op koers onder zijn PR te duiken. De focus was échter zo diep, dat hij bij kilometer 7 blindelings zijn voorganger achterna liep en zij daarmee beiden verkeerd liepen. Hiermee waren zowel de gang als de focus er volledig uit, dus besloot Jos ‘rustig’ de laatste kilometers uit te lopen. Waar Sandra, streng als ze is, niet helemaal tevreden finishte in 39.22 was het voor Luc een motiverende race met een sterke finish. Kort hierachter finishte ook Vincent en Jos, die ondanks zijn eigen teleurstelling nog wat motiverende woorden aan Vincent kon bieden.

Sandra: 39.22 (2e V overall)
Luc: 40.09
Vincent: 41.39
Jos: 41.42

Zo zie je maar, je hoeft niet per se een wereldrecord te verbeteren om een te gekke hardloop dag te beleven. Wij kijken echter wel met lichte gemengde gevoelens terug op deze dag; want ondanks een hele mooie- was dit dan ook echt de allerlaatste Halve van Hoogland. Met het sluiten van deze deur kijken wij echter wel uit naar welk raam er de derde zondag van september in 2019 eventueel opent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *