Hamersveldloop – 7 prijzen voor 19 AltisMasters

verslag: Sjoerd Veenma
foto’s: Ries de Beer

Overview

De promotie machine voor de Runnerworld Hamersveldloop was al vroeg dit jaar op volle toeren. Het was duidelijk dat na een wat minder voorspelbare agendering en opkomst de laatste jaren, de Hamersveldloop Leusden dit jaar weer helemaal op de kaart staat. Met de juiste impulsen van organisatoren met invloed en reikwijdte werden de lokale (sub) toppers al benaderd om Leusden na de Dorpsloop ook met deze loop op de kaart te zetten. Extra leuk voor de AltisMasters die uit Leusden komen natuurlijk. Eefke, Leo, Vincent en Sjoerd hadden de datum al vroeg genoteerd en stonden met de familie langs de kant te trappelen om de dorpsgenoten te laten zien uit welk hout ze gesneden waren.

Hamersveldloop - oranje treintje
Oranje treintje op de Lokhorsterweg

 

28 juni brak aan. De temperatuur was geweldig. Inlopen in je hempje en de spieren even triggeren en ze waren al warm. Voor een PR zou het wat te warm zijn. En wat een mooie opkomst had de lobby opgeleverd; veel kids voor de kidsrun al vroeg in de ochtend, veel publiek en ook veel lopers dit jaar. Aan de streep van de gezamenlijk 5 en 10km start werd al snel duidelijk dat er een aantal goede lopers was gekomen voor de prijzen. Een paar goede lopers uit Almere, maar toch vooral goede lopers uit Amersfoort, Leusden, Woudenberg, Soest, Hoevelaken, Baarn. De gezamenlijk opererende wedstrijdgroep van Pijnenburg en BAV, lees: BAAS Running Team stond ook goed vertegenwoordigd aan de start. Het startschot werd gegeven door AV Triathlon (en inmiddels ook Altis) coryfee Ton Duits. ‘Knal’ en weg waren ze voor 1 of 2 rondjes op het vernieuwde parcours van de Hamersveldloop. Mooi strak asfalt in een bosrijke, inspirerende omgeving. Er werd verrassend rustig begonnen door de toppers. Michel Riemersma, Milko Driessen, Merlijn Dekker, Paul Verkleij gaven het tempo aan, dat aanvankelijk de eerste kilometers nog vrij behoudend was. Na een paar kilometer gingen met name de 5 km lopers er een tandje bij doen. Duidelijke winnaar daar zou Milko Driessen worden in een mooie tijd van 15:41. Gevolgd door Michel Riemersma, Thierry Willigenburg en Aart Stigter. Dat leverde een podium op, met lokale bekende hardlopers. Op het podium van de 40 plus stond Robin van de Mast op een prachtige 2e stek; onze korte afstandsloper begint weer goede resultaten te boeken. Goed om hier te noemen is dat Sicco Bus zijn rentree maakte na een half jaar blessureleed in een verdienstelijke tijd van 18:12. Nog niet helemaal pijnvrij in de trainingen, maar het succes vandaag ruikt naar meer. In het najaar verwachten wij hem terug op zijn oude niveau. JanWillem Nieboer liep ook een hele goede 5km en het feit dat hij zijn dagelijkse trainingen al weer zo’n 150 dagen heeft opgepakt, na ook een lange periode van pijntjes, stemt zijn AltisMasters collega’s heel positief. Lange afstandsmannen , Luc, Leo en Hans waagden zich ook eens aan de kortere afstand en liepen een steady 5km in Leusden. Bij de dames werd een geweldige tijd van 18:52 neergezet door onze eigen Sandra. Ze liet de concurrentie ver achter zich en hetzelfde deed Eefke in haar categorie 40plus met de concurrentie. Het moge duidelijk zijn dat de warmte en druk van het presteren in de eigen achtertuin geen vat had gekregen op deze kanjers.

Sandra
Sandra op weg naar de eerste plek

 

Ondertussen ging voor de 10km lopers de tweede ronde in. De warmte begon zijn tol te eisen en het tempo vooraan de strijd ging fors omlaag. Alleen Paul Verkleij en Rik Wolswinkel leken hun krachten goed te hebben verdeeld. Paul bouwde zijn voorsprong verder uit en er ontspon zich een mooi gevecht om plaats 2 en 3 met een ontketende Rik die Merlijn Dekker had bijgehaald. Bij het laatste keerpunt dat op 3/4 van de totale afstand nog een keer genomen moest worden, had Merlijn nog een voorsprong van 300m, maar die werd voordat ze het laatste rechte stuk van bijna 2km ingingen al dichtgelopen door Rik. Helaas voor Rik echter, bleef Merlijn in zijn slipstream een hoog tempo lopen. Merlijn is een snelle baanatleet met hele scherpe tijden dit jaar op alle afstanden tussen 800m en 5km en hij kon dus een laatste versnelling plaatsen vlak voor de eindstreep. Rik staat niet bekend als man met een sterk eindschot en hij moest de tweede plaats dus helaas aan Merlijn laten. Daarachter was een gat ontstaan van een minuut. Camiel Kruiswijk, Jeroen Verboom en onze eigen Sjoerd waren alle drie te hard gestart en probeerden het oplopende schema zoveel mogelijk te beperken en te kijken of er nog een podium plaats te bemachtigen was. Sjoerd had Jeroen bij 6 km reeds bijgehaald, maar kon geen gaatje slaan. En dus overkwam onze master hetzelfde als Rik en werd hij in een geweldige eindsprint net ingehaald door Jeroen. De aanmoedigingen van half Leusden ten spijt moest Sjoerd genoegen nemen met de 5e plaats overall en 2e plaats in de categorie 40 plus.

Hamersveldloop - eindsprint Sjoerd
Sjoerd verliest de eindsprint van Jeroen ondanks aanmoedigingen van z’n dochter.

 

Kort daarachter de ervaren Han Wolsing die weer wedstrijd fit is en in het tweede rondje een fantastische haas was voor de beste vrouw van de regio Amersfoort; Nicole Phillippens van AV Triathlon. De ‘coming man’ van de AltisMasters is Tjemme Stegenga en hij zette met 36:32 een uitstekende tijd neer. Terwijl de benen nog vermoeid waren van een fietsetappe van 420km de week ervoor. Daarna druppelden er vele oranje Altis shirts binnen en settelden zich netjes in de top 20 van alle deelnemers. Robert Jan was voortvarend vertrokken en zag eerst Nicole en later Han voorbij komen, maar hij hield Raymond strak in het oog of eigenlijk andersom en hield Raymond dit keer achter zich. Mooi om te zien hoe deze gevechten zich de laatste tijd voltrekken. Beide in goede vorm en dit keer met een redelijk gaatje richting Izaak, die ook nog mooi in de top 10 van de 40plus bleef. Op de hielen gevolgd door Frank, die bezig is met een mooie stijgende lijn. Het festival seizoen had duidelijk geen invloed op zijn wedstrijdprestaties, want hij eindigde als 10e in de 40plus categorie. Vincent ging lekker onbevangen de strijd aan in Leusden, want zijn belangrijkste medaille was twee weken ervoor al binnengehaald bij het Nederlands kampioenschap Masters in Zierikzee. Rustig liep hij net buiten de 40 minuten.

Altis Masters Website
Op 7 verschillende podia een AltisMaster vertegenwoordigd.

 

Marina was bij de dames senioren verreweg de beste en kon na de al eerder genoemde 420km fietsen (en een duathlon de dag ervoor!) nu eindelijk de benen wat rust gunnen. Op routine liep ze deze 10km gewoon ruim binnen de 40 minuten uit. Paulien veroverde een hele mooie plaats achter Nicole in de categorie 40plus. Ze kon de race goed indelen en was geen moment in problemen om deze zilveren medaille binnen te halen. Ondanks de warmte liep ze exact dezelfde tijd als vorig jaar.

Complimenten aan organisatie en sponsoren voor een prima gerevitaliseerde Hamersveldloop. Leusden heeft weer zijn volwaardige goed opgemeten 5 en 10km en daar blijkt een goede behoefte aan te zijn. Volgend jaar gaan we de strijd daar zeker weer aan.

Chillen
Even chillen en evalueren na de wedstrijd in een leuke ambiance!

UITSLAGEN

VSEN, 5 KILOMETERLOOP
Plts Naam GJ Woonplaats/Vereniging Tijd
1 Sandra van de Kieft-van Doorn 1984 Altis 18:52
V40, 5 KILOMETERLOOP
Plts Naam GJ Woonplaats/Vereniging Tijd
1 Eefke Vroemen 1975 Leusden 21:21
M40, 5 KILOMETERLOOP
Plts Naam GJ Woonplaats/Vereniging Tijd
2 Robin van de Mast 1970 Altis 17:49
6 Sicco Bus 1973 Amersfoort 18:12
7 JanWillem Nieboer 1967 Amersfoort 18:19
12 Luc Kepers 1963 Amersfoort 19:32
14 Leo Kruit 1961 Leusden 20:05
17 Hans Pieterse 1969 Altis 20:25
VSEN, 10 KILOMETERLOOP
Plts Naam GJ Woonplaats/Vereniging Tijd
1 Marina v Dijk 1986 Altis 39:42
V40, 10 KILOMETERLOOP
Plts Naam GJ Woonplaats/Vereniging Tijd
2 Paulien Rinsema-Jansen 1974 Altis 44:11
MSEN, 10 KILOMETERLOOP
Plts Naam GJ Woonplaats/Vereniging Tijd
2 Rik Wolswinkel 1977 Woudenberg 34:39
6 Tjemme Stegenga 1977 Amersfoort 36:32
M40, 10 KILOMETERLOOP
Plts Naam GJ Woonplaats/Vereniging Tijd
2 Sjoerd Veenma 1974 Altis 35:25
5 Han Wolsing 1965 Altis 36:29
6 Robert Jan de Kraker 1964 Altis 36:50
7 Raymond Laseur 1974 Altis 36:58
8 Izaak de Bruijne 1957 Amersfoort 37:40
10 Frank Schneijderberg 1954 Altis 38:46
14 Vincent Sloterwijk 1971 Altis 40:07

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *