IJzigsterke PR’s tijdens de ijs en ijskoude CPC Loop

Den Haag – Zondag 10 maartNa wat getouwtrek tijdens het trainingsweekend werd de CPC eindelijk als wedstrijd in het Altis Masters schema opgenomen, maar nog niet echt van harte. De 20 van Alphen, met z’n incourante afstand van 20km had toch eigenlijk de voorkeur van Marijn en in de voorbereiding voor #MR13 – Rotterdam (Robert Jan) werd de CPC ook weer afgeraden (zeker in de combinatie met de Venloop).

Maar Vincent, René en Robert Jan wilden toch wel weer graag hun halve marathon PR aanscherpen en waar anders doe je dat dan tijdens de CPC? Vincent liep de laatste tijd sowiesotijdens elke wedstrijd en op elke afstand een PR, dus dan liever z’n ½ marathontijd aanscherpen – want die stond al meer dan 3 jaar (1:28:40), Rene wilde graag oogsten nu hij ruim een half jaar met ons meetraint, dus na Egmond klaar voor een volgende stap (1:25:47) en Robert Jan heeft nu in 4 keer aan de CPC meegedaan en een PR gelopen (vorig jaar 1:22:38, nog wel aangescherpt naar 1:22:12 later).

Eigenlijk wilden we alledrie ons PR met 3 minuten verbeteren, maar toen kwamen de weerberichten binnen voor de zondag in Den Haag. In plaats van de zuidwesten wind waarop het parcours geoptimaliseerd is, zou er een harde noordoosten wind waaien. En in plaats van een aangenaam temperatuurtje zoals vorig jaar (13 graden) zou het niet veel warmer wordendan net boven het vriespunt. Door de wind zou de gevoelstemperatuur daar zelfs ruimschoots onder liggen! De organisatie had ook trots aangekondigd dat ze dit jaar terug naar de kust gingen en zo lag er eindelijk weer de 2 km boulevard op km 15 en km 16 in het parcours. Dat zou lekker zijn, zo’n 2 kilometer met een windje in de rug nog even versnellen alvorens de lange rechte, brede weg terug naar de finish met ook nog een lekker rugwindje. Fijn voor de vermoeid rakende spieren en ook lekker voor tussen de oren.

Goed, daar stonden we dan gedrieen in startvak A, een beetje angstig voor wat komen zou, maar er toch helemaal klaar voor. De spreekstalmeester sprak nog wat woorden over dat het vandaag geen tijd voor een PR zou zijn en we keken elkaar aan “Waar bemoeit die vent zich mee?”. “Nou vooruit dan maar, laten we die 3 minuten schieten en gaan we voor een bescheidener PR – zo iets rond de minuut – maar dan wel een leuk rijtje!!!” “In elk geval beter op elkaar afgestemd dan die mannen van vorige week – die zo rond de minuut na elkaar binnen kwamen”.

En aldus geschiedde – lekker snel weg op de eerste 10 km ivm wind mee en toen bikkelen tegen de ijskoude wind in. Dus steeds goede groepjes opzoeken en proberen je redelijke (sub-PR) tempo vast te houden. Robert Jan scherpte z’n 15 km – PR (van de 7 heuvelenloop) met zo’n 30 seconden aan, dus lag goed. Rene en Vincent lagen ook goed op een nieuw PR schema, dus er was ruimte voor wat komen ging.

En toen kwam de klap, vlak na het 15 km punt kom je – bijna nietsvermoedend – uit bij hetstrand en moest je rechtsaf omhoog (!) de boulevard op, waar je onbeschut tegen windkracht 5 op moest boksen en dan ook nog zo’n 2 km. Het frisse is er dan wel vanaf – ook al voelt het -6 graden! Na die verrekte boulevard was het nog 4 km ongeveer rechtuit naar de finish en dat valt dan relatief nog mee – ondanks de zijwind en de lichte sneeuw die naar beneden kwam. Robert Jan checkte nog even of hij op 20km de tijden van vorige week (20 van Alphen) een beetje kon benaderen en dat viel (ondanks het voorgaande) alleszins mee – met 1:17:06 was hij vorige week mooi derde geworden achter Marijn in de M45 klasse.

Uiteindelijk zetten we – zoals afgesproken – een mooi rijtje neer met PR’s. We kwamen precies om de 3 minuten binnen – helaas was er geen vierde van de Altis Masters bij. Er was ruimte voor een PR van 1:18:19 of van 1:30:19 geweest.

Robert Jan: 1:21:19 12e M45 en 232e overall (van de 8197)
René: 1:24:19 26e M45 en 320e overall
Vincent: 1:27:19 62e M40 en 449e overall

Toch een uitstekend resultaat ondanks de kou, brrrrrrr, pas bij Utrecht op de terugweg hadden we weer een beetje warme handen.

Er liep (toch) ook nog een aspirant Altis Master mee in de persoon van Harm van Dijken. Die kende onze afspraak natuurlijk niet precies en liep in z’n jeugdige onbezonnenheid een tijd van 1:17:29 en was daar de 123e mannen senior en 162e overall mee. Had hij het geweten, dan was hij zeker 10 seconden sneller geweest of had hij op safe 50 seconden rustiger aan gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *