Marathon Amsterdam – Altis Masters Superheroes

Amsterdam Marathon 2015

Op zondag 18 oktober stond de 40e marathon van Amsterdam in de planning voor een fiks aantal (8) Altis Masters. Ieder met z’n eigen doelstelling, maar allemaal met een gedegen voorbereiding van zo’n veertien (zomer) weken, met daarin heerlijke trainingen op de baan, prachtige lange ‘langzame’ duurlopen, slopende bloktrainingen, wedstrijden om je niveau te testen, enzovoorts. Een voorbereiding die op zich al heel mooi is, maar als Icing on the Cake is er dan ‘De Marathon’ waar alles bij elkaar moet komen, zodat je op die dag boven jezelf kan uitstijgen.

Dat boven jezelf uitstijgen werd door een aantal van ons al een week eerder in de Eindhoven Marathon gerealiseerd en dat zette iedereen behoorlijk op scherp voor de Amsterdam Marathon.

Er zijn een heleboel dingen die je zelf in de hand hebt, maar bij een marathon ben je erg afhankelijk van de weersomstandigheden en daar doe je helemaal niets aan. En ook de vorm van de dag heb je niet helemaal in de hand, want als je in de training op het randje zit, ben je kwetsbaar en ben je zo maar geveld door een overstekend virus en loop je met een verkouden lijf op D-Day.

Dit jaar leek het in Amsterdam bijna perfect weer te worden voor een marathon, haast nóg beter dan de week ervoor in Eindhoven. In Eindhoven was het erg zonnig, lekker koud, maar stond er wel een oostenwindje van zo’n 14 km/h. In Amsterdam was het ietje warmer, maar nog wel lekker koud, was het bewolkt en stond er nauwelijks wind. Helaas bleek uit die bewolking toch wat regen te gaan vallen, met als gevolg dat je schoenen steeds natter zouden worden tijdens de marathon en dat je beenspieren wat meer geteisterd zouden worden met koud, opspattend water. Volgens de experts zou dat de laatste twaalf kilometers – toch al niet het meest eenvoudige deel van de marathon – ietwat zwaarder maken.

Wie stonden er aan de start:

  • Rik en Han – beiden met de doelstelling om een ander / anderen binnen een bepaalde vooraf gestelde tijd naar de finish te brengen. Rik had de opdracht om samen wat andere lopers Patricia Schreurs binnen de 2:53 te laten finishen en Han deed met een 3:15-ballonnetje als Runnersworld Pacer hetzelfde voor wie daar maar behoefte aan had.
  • Izaak wilde de snelste 55-er in de Altis 10-bestenlijst én van de wedstrijd worden. Voor de eerste doelstelling moest er 2:50:13 gelopen worden en voor de tweede moet je gewoon zo hard als mogelijk lopen en hopen dat dat genoeg is. Izaak is waarschijnlijk wel de snelste Nederlandse 55-er in 2015, maar met zo’n internationaal karakter heb je soms te maken met hele sterke buitenlanders. In Boston was hij bijvoorbeeld vijfde. Het plan was om – samen met Robert Jan – 4:00 minuut per km te lopen en dan onder de 2:50 te finishen.
  • De rest: Mark, Frank, Paul, Hans en Robert Jan hadden als doelstelling om tenminste hun PR te verbeteren, maar eventueel ook een volgende ‘grens’ te doorbreken. Mark onder de 2:45, Frank onder de 3 uur, Paul onder de 3 uur, Hans onder de 3:05 en Robert Jan onder de 2:50.

Goed, de omstandigheden hebben we het over gehad en na een rusteloze nacht is er dan de eerste opdracht: in goede, mentale staat op tijd in het stadion en in je startvak te komen. Iedereen die een marathon heeft gelopen herkent de stress waar je mee te maken krijgt: vervoer, omkleden, tas inleveren, eventueel uit te reiken drankjes distribueren en mensen instrueren waar je die wilt krijgen, je blaas en je darmen zo leeg als mogelijk zien te krijgen, etc.

Dit ging voor bijna iedereen goed, alleen Hans kwam in de fuik bij de ingang van het stadion en was niet meer in staat om in het gele startvak (voor onder de 3 uur) te komen en moest achter aan sluiten. Dan heb je eigenlijk de strijd al verloren in een drukke stadsmarathon, want voordat je dan je eigen tempo kan lopen, ben je 20 kilometer verder en heb je al voor 30 km aan energie verspeelt. Hans had in verband met een spierblessure al z’n focus moeten verleggen van Eindhoven naar Amsterdam, wat niet ideaal was en met dit erbij was het iets te veel van het goede. Na 30 km had hij al z’n marathon energie verspeelt en realiseerde hij ook dat z’n PR niet meer haalbaar was, met als gevolg dat hij de marathon gewoon uitgelopen heeft in een 3:22:59. Voor velen een onhaalbare tijd, maar voor Hans een teleurstelling. Hij gaat over 2 (!) weken voor revanche in New York.

Han liep als Pacer natuurlijk veel langzamer dan hij gewend was en veel meer in de drukte, dus hij vond het tempo wel relaxed, maar door de drukte om hem heen, de ondergrond die je dan minder kunt uitzoeken wat minder – met plassen, klinkerstraatjes en tramrails wel redelijk irritant. Maar met 3:14:18 had hij z’n doel perfect gehaald en daarmee heeft hij ongetwijfeld heel veel mensen in z’n kielzog erg blij gemaakt. Als pacer, maar ook als mental coach onderweg.

Start-Amsterdam-marathon-IMG_8790
Rik in de kopgroep!

 

Rik liep een beetje te flierefluiten – in zoverre je dat zo kunt noemen als je onder de 2:53 moet lopen, maar hij kan het – en genoot met volle teugen. Als haas van Patricia mocht hij met de elite starten en zo manoevreerde hij zich op de eerste startrij en heeft hij zich tot in de eerste bocht uit het stadion in de strijd om de eerste plaats met de Kenianen gemengd. Een oplettende TV kijker heeft dat gezien, maar op diverse youtube – filmpjes is dat zo nog een keer terug te zien (zie bijvoorbeeld hier => https://www.youtube.com/watch?v=6sQ97sJMZAY vanaf 4:46). Ergens bij 10 km haalden Izaak en Robert Jan het groepje met Patricia en Marc (Boes) in, maar Rik liep een heel eind verder op. We vroegen ons al af wat hij aan het doen was en volgens Ilonka – toevallig net daar aan de kant – was hij taart aan het halen. Zo erg was het niet, maar hij was wel alvast even de bevoorrading aan het controleren en regelen en stond dus later met wat flesjes in de hand aan de kant te wachten op z’n groepje. En op die manier was hij ook veel meer bezig met het vele publiek en de vele bekenden aan de kant. Rik heeft genoten en gezien de finishtijd van Patricia in 2:52:50 kunnen we zeggen: mission accomplished!

Mark had al bedacht, met als motivatie de goede omstandigheden, z’n goede trainingen en natuurlijk de resultaten van onze beide Boudewijns in Eindhoven, dat hij gewoon meer wilde dan alleen z’n 11-jaar oude PR van 2:47:28 verbeteren. Hij wilde onder de 2:45 gaan lopen. En aldus werd dat plan uitgevoerd. Na een doorkomst halverwege van 1:21:33, ging het lang erg goed. Na 35 km werd het toch wat zwaarder, maar de 2:45 kwam toch niet echt in gevaar. Totdat er de boog met 500m te gaan in beeld kwam en dat was even slikken, dat zou toch lastig worden. Gelukkig was je korter dan 325 meter later in het Olympisch Stadion bij het 175m bord en kon Mark met een fantastische tijd van 2:44:51 finishen. Daarmee was hij 16e, maar wel 2e Nederlander in de M40-categorie.

MarkFinishFoto
Superblije Mark op weg naar de finish in het Olympisch Stadion

Izaak en Robert Jan hadden al veel samen gelopen dit jaar en voor hun was de wedstrijd in Kampen (in voorbereiding voor Boston) de ‘basis’. Vergelijkbare weersomstandigheden, alleen veel minder wind hier. Dus net zo makkelijk als daar met 15 km per uur lopen en dan na 32 km in 2:08 doorkomen en dan denken – dat lukt ons nog wel 10 km in dat tempo. Dus relaxed lopen en met de handrem iets aangetrokken beginnen. Halverwege lagen ze met 1:24:38 mooi op schema en bij km 30 met 2:00:30 ook nog. Weliswaar 30 seconden achter op het beoogde schema, maar voor sub 2:50 gaf dat nog steeds ruimte. Robert Jan bleef het tempo vasthouden, terwijl Izaak af en toe vroeg of hij wilde versnellen. Maar Izaak begon langzamerhand iets toe te geven op het schema. Robert Jan werd steeds zekerder van het finishen onder de 2:50, maar versnellen was er toch niet meer bij. Totdat hij ook op 500 meter van de finish zich realiseerde dat hij daar nog maar 2 minuten had….. Dat was een tegenvaller en de 2:50 kwam in gevaar, net als Mark dat dacht van de 2:45. Dus toch nog een eindsprint eruit geperst en dat lukte in 1:36. Oftewel een tempo van 3:12 per km. Of was de laatste 500 meter wellicht toch iets korter ;-). Met 2:49:36 kwam Robert Jan door de finish en verbeterde daar z’n Boston PR van eerder dit jaar met 4:20 minuten en ging dus ook onder de 2:50-grens. Tevens goed voor de 5e plaats bij de 50-ers en snelste Nederlander in die klasse. Met een tweede helft van 1:24:58 een heel licht verval voor Robert Jan.

Izaak kende dus iets meer verval in de tweede helft, maar liep ook nog goed door en finishte in 2:51:31. Daarmee was hij uitermate tevreden, want dat bracht hem de derde plaats bij de M55 en ook als snelste Nederlander en daarmee bevestigde hij ook zijn status als snelste marathonloper van Nederland in die leeftijdsklasse in 2015. Cees Stolwijk blijft vooralsnog snelste M55-er bij Altis in de 10-bestenlijst.

AfterFinishAMS2015
Mark, Robert Jan en Izaak na de finish. Zichtbaar super tevreden met hun zojuist geleverde prestaties 🙂

Paul had ook flink zelfvertrouwen getankt tijdens de trainingen en wilde niet alleen voor het eerst onder de 3 uur lopen, maar gewoon fiks eronder. En dat lukte uitstekend! Na een voorzichtig begin en een doorkomst halverwege in 1:27:06 lag er zelfs al een sub 2:55 in het verschiet. Dit ging uitstekend zo door tot km 35 en toen begonnen de kou op de benen en de natte schoenen toch ook bij Paul parten te spelen. De laatste 7 kilometer gingen wat moeizamer, maar belette Paul niet om met een smile van oor tot oor in 2:55:09 te finishen.

Frank begon ook wat voorzichtig aan z’n marathon, maar wist daarna goed het beoogde tempo te lopen. Halverwege had hij 1:32:33 en lag hij in elk geval op schema voor een dik PR. Frank kreeg het toch wel wat zwaarder in de tweede helft en wist met een 3:08:36 net z’n PR niet te verbeteren.

Het was al met al een mooie marathondag en er zijn erg mooie resultaten behaald. Daarna was het nog lang genieten en een aantal zullen dat nog de rest van het jaar doen. We waren ook allemaal erg blij met de support langs het parcours van vele supporters, waaronder veel vrienden, bekenden, familie en in het bijzonder zij die de taak op zich hadden genomen om her en der wat flesjes met sportdrank en gelletjes aan te reiken. Ook leuk om ná de marathon in de groepsapp te zien dat er fiks is meegeleefd tijdens de wedstrijd door de Altis Masters.

Allemaal erg BEDANKT!!!!!

 

Resultaten (klik op de naam voor details):

StNr Naam Vereniging   Netto tijd Bruto tijd
1832 Mark van Hoorn Altis 2:44:51 2:45:06
1619 Robert Jan de Kraker Altis 2:49:36 2:49:52
1670 Izaak de Bruijne Altis 2:51:31 2:51:47
565 Rik Wolswinkel Altis 2:52:52 2:52:52
1726 Paul Brundel Altis 2:55:09 2:56:03
3865 Frank Drielsma Altis 3:08:36 3:09:30
5670 Han Wolsing Runner’s World Pacing Team 3:14:18 3:18:23
731 Hans Pieterse Altis 3:22:59 3:31:55

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *