Goud en brons op NK Halve Marathon

Doelstelling ruimschoots gehaald door masters bij NK halve marathon. Trainer Marijn kan tevreden zijn.

Nadat Izaak ons weer eens verrast had met een uitgebreide koffietafel, vertrokken de masters Rubert, Izaak, Robert Jan, Marijn, Ron en Cees onder “Poolse” omstandigheden zondagmorgen naar Venlo om mee te strijden voor het Nederlandse kampioenschap op de halve marathon. Met een harde, koude wind, maar aangemoedigd door duizenden toeschouwers begonnen ze om 14.00 uur aan de iets meer dan 21 kilometer.

Gestelde doelen
Ieder met zijn eigen doelstelling. Izaak wilde na al zijn blessureleed vooral “heel” aan de finish komen met een tijd rond de 1.24. Marijn zou tevreden zijn met een tijd rond de 1.21, maar hij vond het veel te koud om echt zin in die 21 kilometer te hebben. Terzijde: Marijn had zich goed gekleed. Met maar liefst acht lagen kleding vertrok hij van huis. Voor Robert Jan was de halve vooral een goede voorbereiding voor de marathon in Rotterdam. Zijn marathon tempo (4.05) was zijn uitgangspunt bij de start. De flinke verkoudheid waar Robert Jan al weken mee rondloopt, was een extra reden om het tempo relatief laag te houden. Toch liet hij zich verleiden door Izaak, om toch zijn schema bij te stellen naar 4 min per km. Ja, en dan Rubert. Hij had wat pijntjes en vond het wel erg koud. Kans op een medaille zag hij niet, daar was de concurrentie te groot voor. Een tijd laag in de 1.19 en mogelijk een vierde of vijfde plek zou het hoogst haalbare zijn dacht hij. Ondanks dat het parcours niet bekend stond als snel, had Ron toch als doel een PR te gaan lopen. Cees tenslotte ging voor minimaal zilver, maar zag zeker mogelijkheden voor goud omdat hij zich goed in vorm voelde.

Parcours
De eerste 10 km gaven relatief weinig problemen, omdat we de wind schuin in de rug hadden. Het zou pas zwaar worden op de terugweg langs de Maas. Maar we waren daar op voorbereid. Echt zwaar zou het worden vanaf kilometer 18 tot 20, de aanloop naar de lange brug over de Maas met een straffe wind pal tegen.

Resultaten
Na 1.19.09 kwam de eerste Altismaster over de finish. Cees liet deze keer zijn trainingsmaten allemaal achter zich. Ook zijn grote concurrent en huidige Nederlandse kampioen Jo Schoonbroodt, moest 4 minuten aan hem prijsgeven. Cees werd met deze tijd Nederlands kampioen, een herovering van zijn titel van drie jaar geleden, toen als 60-jarige. 47seconden na Cees kwam Rubert verkleumd en bibberend over de finish. Wat had hij het koud gehad. Wel kreeg hij het weer iets warmer, toen hij, tot zijn grote verbazing hoorde dat hij derde geworden was en hiermee het brons om zich mocht laten hangen. Op basis van een nadere analyse kan bijna met zekerheid worden geconcludeerd, dat Rubert te weinig energie (eten) voor de wedstrijd tot zich had genomen. Hierdoor werd het steeds moeilijker zijn lichaam op een goede temperatuur te houden. Een minuut na Rubert kwam Marijn over de finish. Hij klokte 1.21.01 en was gezien de omstandigheden hier best tevreden mee. Na respectievelijk 1.24.19 en 1.24.24 kwamen Izaak en Robert Jan over de streep. Ze hadden zich exact aan hun schema gehouden en tot vlak voor de finish gezamenlijk gelopen. Echter rondom km 19 zag Izaak nog iemand met startnummer 55003. Zou ik dan toch nog kansen hebben op een podiumplaats flitste er door zijn hoofd. Dus hij hield deze man angstvallig in de gaten en zette het nog op een eindsprint om deze atleet voorbij te gaan. Door deze onverwachte actie verliet hij wel zijn trouwe loopmaat Robert Jan met wie hij vanaf de start had samengelopen. Later bleek dat hij, ondanks de inhaalmanoeuvre zich toch tevreden moest stellen met een zesde plaats, hetgeen beslist een goed prestatie was. Tenslotte kwam na 1.36.27 Ron over de finish. Zeer tevreden, want hij had zijn doelstelling ruimschoots gehaald. Een PR van bijna 3 minuten. Gefeliciteerd Ron. Dat Altis over sterke master beschikt blijkt overigens ook nog eens uit de zilveren medailles die door Martien v.d. Akker en Shan Happe werden behaald in categorie 65+ en 70+.

Samenvattend:
Cees: doelstelling ruimschoots gehaald
Rubert: doelstelling overtroffen t.a.v plek, minder tevreden met zijn tijd.
Izaak: doelstelling gehaald
Robert Jan: doelstelling gehaald
Ron: doelstelling ruimschoots gehaald
Marijn: doelstelling gehaald
Marijn als trainer: beloonde zichzelf met een grote bier na afloop, zo tevreden was hij met de resultaten

StNr Naam Woonplaats Onderdeel Netto tijd
60002 Cees Stolwijk Altis Van der Valk Hotel Venlo halve marathon 1:19:09
50023 Rubert Rietkerk Altis Van der Valk Hotel Venlo halve marathon 1:19:56
45035 Marijn Michels Altis Van der Valk Hotel Venlo halve marathon 1:21:01
55027 Izaak de Bruijne Altis Van der Valk Hotel Venlo halve marathon 1:24:19
45026 Robert Jan de Kraker Altis Van der Valk Hotel Venlo halve marathon 1:24:24

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *