#MR17

(verslag: Robert Jan de Kraker – foto’s: Rita, Robin, Bjorn, …)MR17-brug NRC foto

Op een schitterende, zonnige dag op een propvolle Coolsingel stonden 7 Altis Masters afgelopen zondag (9 april 2017) te luisteren naar Lee Towers. Een traditionele start van de Rotterdam Marathon, die altijd weer voor kippenvel zorgt, met direct daarna de adrenaline van het kanonschot.

Iedereen stond daar met z’n eigen doelstellingen en plannen en wist ook, dat het steeds warmer zou gaan worden tijdens de wedstrijd. Moet je dan je plannen aanpassen, of toch gaan voor alles of niets, waarbij je de man met de hamer kunt tegenkomen?

Ella Witjes, onlangs 60 geworden, had al zo’n vijf jaar geen marathon meer gelopen en had zich in de voorbereiding erop toegelegd om de marathon uit te kunnen lopen. Snelheid was van minder belang. Doel was een tijd tussen de 3:30 en 3:45 uur.

Rik Wolswinkel wilde in de buurt van z’n PR lopen, dus tussen de 2:35 – 2:40. Mocht dat buiten beeld komen, dan ….

Paul Brundel heeft vorig jaar z’n PR spectaculair verbeterd naar 2:47 en hoopte nu in de buurt van de 2:45 te kunnen finishen.

Co Post had een PR staan van 3:09, maar heeft enorme progressie geboekt bij de Altis Masters. Dus gezien z’n vorm en resultaten op kortere afstanden, was de officiële doelstelling een tijd onder de 3 uur, maar wel hoop op een sub 2:55.

Izaäk de Bruijne had een goede voorbereiding en was uitstekend in vorm. Maar bij de laatste 10 km testwedstrijd kreeg hij last van een onwillig rechterbeen, die hij in de laatste week moest ontzien en liet behandelen. Izaäk stond ondanks dat toch aan de start en wilde een lekkere sub 3-uur marathon lopen, maar vooral ook heel blijven.

Robert Jan de Kraker stond na een (knie) blessurejaar ook weer aan de start van een marathon en had geen illusie om in de buurt van z’n PR te lopen. Onder de 3 uur was zeker de bedoeling, maar onder de 2:55 leek ook best mogelijk. Het plan was om zo ver mogelijk samen met Izaäk te lopen en dan ook goed de hartslag in de gaten te houden.

Jamal Malik ging debuteren op de marathon en heeft dit gekoppeld aan geld inzamelen voor een goed doel. Jamal wilde onder de drie uur lopen, maar had zich eigenlijk niet serieus voorbereid op het lopen van een marathon. Veel te weinig volume in de training en met een langste loop van 18 kilometer, had niemand van de rest er ook maar enig vertrouwen in dat hij in die doelstelling zou slagen.

Weggeschoten door het kanonschot en in de wetenschap dat de hele wedstrijd volop in de zon zou zijn en dat de temperatuur (in de schaduw) zou stijgen van zo’n 12 graden naar zo’n 18 graden tijdens de finish, werden de eerdere doelstellingen al dan niet aangepast. Eigenlijk was alleen Ella wel blij dat het een beetje warm zou worden.

MR17 - foto Rik
Rik – nog op schema met z’n haas Koen

Rik had Koen Henkes bereid gevonden om hem de eerste 25km te hazen en kwam halverwege door in 1:17:50. Daarna kreeg Rik het toch wel erg zwaar en besefte dat z’n doelstelling niet haalbaar was. Hij besloot om uit te stappen, want over 2 weken doet hij ook mee aan de marathon van Enschede. Weliswaar dan zelf in de rol van haas en met een andere doelstelling (< 3 uur).

Co had zijn vorige marathon met een negatieve split gelopen en ging ook deze keer met die gedachte van start. Met een doorkomst halverwege in 1:28:49 en een versnelling vanaf 25 km leek dat ook te gaan lukken. Maar door de warmte kon hij dit niet volhouden en moest hij zelfs iets tijd toe geven in het tweede gedeelte. Deze ging in 1:29:26 waardoor het uiteindelijk een mooi constant gelopen marathon werd in 2:59:15. Dit betekende een eerst sub-3-uur marathon en een PR verbetering van ruim 10 minuten.

MR17 - foto Jamal-001
Het feestje van Jamal: 42km genieten. Robert Jan hier nog in de buurt.

Izaäk en Robert Jan liepen de eerste 5 km samen in een tempo van 4:05/ km en al gauw voegde Jamal zich bij hun. Al snel kwam Paul voorbij denderen (die samenliep met Thomas van Zoelen). Na zo’n zes km moest Izaäk besluiten om uit te stappen. Z’n been voelde niet goed en met doorlopen zou hij het alleen maar erger maken. Een moedige, maar verstandige beslissing. Robert Jan en Jamal liepen samen verder en Jamal genoot met volle teugen van z’n eerste marathon. Door het mooie weer was er erg veel en enthousiast publiek en Jamal was constant bezig met dat publiek en aan het feesten. Het publiek reageerde op hun beurt ook weer leuk op het enthousiasme van Jamal. Aan de ene kant kostte het ‘feesten’ Jamal energie, maar hij kreeg er nog meer energie voor terug. Na een tijd halverwege van 1:26:43 en 2:24:46 op de 35 km liepen Robert Jan en Jamal samen op een schema van een lage 2:54, maar toen begon de warmte toch z’n tol te eisen, bij Robert Jan zakte het tempo nog wat meer dan bij Jamal, maar de eindtijd was voor allebei toch reden voor tevredenheid. Robert Jan een sterke come-back met 2:56:18 en Jamal een fantastisch marathon debuut van 2:55:12! En dat met zo’n (niet) voorbereiding.

IMG_6638
Izaak was er eventjes helemaal klaar mee 😉

Paul was voortvarend van start gegaan, maar zat ook al snel op een schema van boven z’n PR. Met halverwege een 1:24:05 zou een tijd van onder de 2:50 toch weer tot de mogelijkheden moeten behoren. Helaas kreeg Paul in de tweede helft toch behoorlijk wat last van de warmte en z’n knie begon ook wat te mopperen. Met als gevolg dat Paul nog best wat van z’n loopmaatjes weer voorbij zag komen. Op karakter en een ervaring rijker liep Paul de marathon uit in 3:01:35.

Ella moest later starten, omdat ze niet op basis van een eerdere marathontijd in een ‘snel’ vak mocht starten. Daardoor liep ze in nog warmere omstandigheden. Ella voelde zich de eerste 25km geweldig en werd ze nauwelijks ingehaald, maar ze was toch wel te hard van start gegaan, met een tijd halverwege van 1:40:15. Ondanks dat ze de warmte wel prettig vond, besloot Ella om bij elke verzorgingspost even te wandelen en goed te drinken. Maar toen ze bij het ongeveer 30km ook het verzorgingspunt van de 40km zag, kreeg ze het even mentaal zwaar. Ella wist dat ze het ging halen, maar Ella ging bewust wat langzamer lopen. Bij km 39 dacht Ella nog van pffff … nog best ver, maar toen ze een kilometer later dan ook zelf bij het 40km punt was, viel het eigenlijk wel weer mee. Toch gek wat er dan mentaal allemaal met je gebeurt. Met een eindtijd van 3:37:12 was Ella met afstand de snelste in de categorie vrouwen 60 en had ze ook gelopen wat ze in gedachten had. Gefeliciteerd Ella!

Tot slot willen de lopers nog even alle supporters bedanken voor hun aanmoedigingen en het aanreiken van drankjes, gelletjes, etc. … dat maakte het allemaal tot een onvergetelijke dag.

Resultaten:

11382 Jamal Malik Amersfoort Marathon 2:55:12 2:55:16
12869 Robert Jan de Kraker Amersfoort Marathon 2:56:18 2:56:24
8402 Co Post Amersfoort Marathon 2:59:15 2:59:31
10680 Paul Brundel Amersfoort Marathon 3:01:35 3:01:55
F1308 Ella Witjes Amersfoort Marathon 3:37:12 3:37:28

Wil je Jamal ook helpen met zijn actie en doneren, kijk dan op zijn facebookpagina: https://www.facebook.com/jamal.malik.90834
hoe je direct kun doneren of via:
https://www.gofundme.com/equippingmaternityhospital

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *