Sicco en Rik snel op testloopjes

15 sept 2013. Daar staan we dan op zondagochtend in den Treek voor ons wekelijkse bostraining. De marathon mannen (Cees en co) lopen zelf een 3 uur training in de voorbereiding op het NK in Eindhoven. De ‘rest’ doet een reguliere bostraining. Behalve Sicco Bus. “Moeten we daar nog op wachten?” vraagt iemand om 08:32”. “Laten we maar gaan”, zegt de trainer. Sicco was zelf op pad gegaan om zich te testen voor de Singelloop en vertelt over zijn ‘geheime’ race het volgende:

Waar is Sicco?

Om 12 uur ging ik stilletjes op weg naar het altijd gezellige Zevenbergen in Noord-Brabant. Ik had niemand verteld dat ik daar een testloop voor de Singelloop ging doen. Ik wist dat ik ’s ochtends niet met de groep kon trainen vanwege het verjaardagsslaapfeestje van mijn dochter, maar ik had de knoop om te gaan toch pas een half uur voor vertrek doorgehakt. Het was de enige 10km wedstrijd in het land, dus daar moest ik dan maar ruim 90 km voor rijden. Volgend weekend ben ik in het buitenland, dus daarom zocht ik dit weekend nog een goede test, ook omdat de eerdere testen bij de Gildeloop en Emiclaerloop niet echt goed waren gegaan. Enfin, ik was uitgerust en voelde na een week goed trainen dat de vorm wel groeiende is. Wat dat waard was wist ik niet en daarom was ik best nerveus. Zoals meestal, kwam ik pas 20 minuten voor de start op de bestemming aan, maar na een snelle inschrijving en toch nog 2km inlopen kon de wedstrijd beginnen. De start en finish waren op de atletiekbaan van AV Groene Ster. Het doel was snel te beginnen en dan te zien hoe ik dat zou volhouden. 2 ronden van 5 km, veelal door de pittoreske buitenwijken van Zevenbergen, temperatuur 18 graden, matige wind.

De eerste 2 km gingen goed, de spanning vloeide weg en er stond een 3.32 en 3.30 km tempo op de klok. Dat kon ik vervolgens aardig goed volhouden, al merkte ik wel (zoals altijd bij de 10km) dat het snel zwaarder werd. Tot de 5km, tempo’s van onder de 3.36. Daarna werd het echt lastig, maar toch hield ik tot 7 km het tempo rond de 3.36. Daarna zakte ik wat in naar 3.41 en 3.47, maar uiteindelijk perste ik er een 3.28 min laatste km uit. Met een eindtijd van 36.19 op een parcours dat volgens mijn Garmin (connect) 130 meter te lang was, ben ik zeker tevreden. En ook zeer belangrijk: ik heb helemaal geen last van mijn kuiten gehad, noppes, nul. Dat geeft vertrouwen voor over 2 weken. Ik weet niet precies hoeveel ik ben geworden (Cees misschien wel, die weet dat altijd eerder dan ikzelf). Ik zat niet bij de eerste 3 in mijn leeftijdscategorie, dat bleek bij de prijsuitreiking.

De conclusie: (1) een goede testloop in den vreemde en (2) als je alleen bent valt er weinig te zeggen. De enige 2 zinnen die ik in de 4 uur dat ik weg was zei waren “is het een 2x 5km parcours?” tegen de dame van de inschrijfbalie en “we hebben toch geen chip nodig?” tegen een andere loper bij de start. Lekker rustig dus, zeker voor Busje Op naar de Singelloop (ik houd je in de gaten Cees!!)

De marathontest van Rik.
De “facebook” atleten hadden al gezien dat Rik Wolswinkel na zijn (trainings)vakantie op Ameland nog een succesvolle test marathon heeft gelopen in Roelofarendsveen. Op zaterdag 14 sept. snelde hij naar een toptijd van 2:47:07.

“Het was een marathon met ruim 20 deelnemers en zo’n 100 estafetteteams. Een laagdrempelige wedstrijd waarbij het lijkt of iedere clown aan de start kan staan (de loper die het meest origineel is gekleed krijgt ook een prijs). Het klinkt wellicht wat vreemd een marathon lopen in een voorbereiding maar ik heb er in het verleden goede ervaringen mee mits een aantal belangrijke voorwaarden uiteraard. Het plan was 2:50 en het werd uiteindelijk 2:47;07 en vandaag kon ik weer “gewoon” 15km trainen dus aan het plan gehouden”, aldus Rik.

Roelofarendveen heeft jaarlijks de gezelligste marathon van Nederland met dit jaar 16 rondjes dus ook mentaal een goede test. Vorig jaar waren het er zelfs nog meer kleinere rondes maar toen was de afstand 38,7km dit keer wel ruim 42km maar uiteraard niet gecertificeerd.

En nu Hoogland
Frank Schneiderberg hebben we ook niet gezien op de training. Hij heeft vele kilometers gemaakt de afgelopen weken. Ook stiekem een testloop gedaan? Vorige week liep hij een verdienstelijke Vathorstrun (37:30 en 2e pl. >H45). Robin van de Mast finishte met een tijd van 37:50 ook in de top 10 overall. Een grote groep altis-masters zal volgende week actief zijn op verschillende onderdelen bij de halve van Hoogland. Sommigen gaan voor een snelle tijd, anderen meer als voorbereiding op het NK marathon en Mira Blokland als debutante op de halve marathon. Kom ons zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *