Tien, Tien, Tien …….voor AltisMasters bij NK Baan in Epe!

Met maar liefst in totaal 13 Masters was Altis de grote aanwezige club bij het NK baan bij Cialfo in Epe op zaterdag 8 en zondag 9 juni..

Op veel looponderdelen en een aantal technische nummers waren de Altismasters present om een topprestatie te leveren, nou dat is gebeurd ……..

Zaterdag begon het NK kampioenschap onder een strakblauwe lucht en een brandende zon, die het voor de toeschouwers aangenaam warm maakte en voor de atleten – vooral op de langere loopnummers – een extra uitdaging betekende.

Marcel Scholten en Marijn beten de spits af met de 400m en met een erg sterk optreden van beiden – voor Marcel direct een finale in 1.00.94 en Marijn na eerst nog een kwalificatie in de series, de finale in 56.14 – was het gelijk raak: 2x Brons !

Daarna was het de beurt voor de pure sprinters op de 100m en ook hier stortte Marcel zich vol overgave in, en wederom niet tevergeefs met een sterke sprint raffelde hij de 100m af in 13.38 en ja hoor zijn 2e Brons was binnen, waarmee de teller voor Altis op 3 kwam.
Vervolgens stond de 1500m op het programma waar Altis ook weer een sterke troef had in de persoon van Cees Stolwijk. In zijn wedstrijd had hij te maken met zeer sterke concurrentie en zou het spannend worden – volgens eigen zeggen – om de plaatsen 2,3 en 4. Maar Cees zou Cees niet zijn als hij niet in een uitgekiende en sterke race dikverdiend het zilver pakte in 4.49.17, achter de ongenaakbare Martin van den Hoorn. Het eerste zilver en medaille nummer 4 waren gescoord !

En nog was de koek niet op voor de zaterdag, want ook voor de 5000m, die als laatste op programma stond, had Altis weer diverse troeven. Hans van Dijk was toch zeker een van de medaille favorieten bij M55 en ook Willem de Ruijter had een zeer goede kans bij de M50. De omstandigheden waren inmiddels zwoel en heet met een brandende zon, maar dat mocht niet deren. Hans ging er ouderwets tegenaan en – zoals we hem kennen – beet hij zich vast in de afstand en met een sterke 17.43.73 pakte hij verdiend het Brons, zijn 1e NK medaille en voor Altis nummer 5 !.

Daarna deed Willem het nog eens dunnetjes over met flitsende opening die hij sterk doortrok, om de laatste ronden door te knokken met als resultaat een mooie 17.37.15 en -ook voor hem de 1e- Bronzen plak, nummer 6 voor AltisMasters op de eerste dag. Een ongelofelijke prestatie, wat zou zondag, de 2e dag, nog opleveren met weer een sterke delegatie ?

Zondag, de 2e dag van het NK, verzamelde de AltisMasters zich als vanouds bij Izaak – never change a winning habit ;-).

Met 8 man sterk togen de Altismasters weer naar Epe waar Harald, Zeger zich er nog bij zouden voegen. De omstandigheden waren aanzienlijk beter dan gisteren; bewolkt en wat graden frisser.

Ook nu moest Marcel weer de spits afbijten met de 800m bij de M55. Weer flikte hij het, met een geweldige eindsprint stoomde hij vanuit de achterhoede op naar een prachtige 2e plaats. In 2.27.53 haalde hij zijn 3e (!) medaille binnen, de 1e Zilveren en nummer 7 voor Altis.
Daarna was het weer de beurt aan Marijn voor zijn 800M in de M45, met zijn 49 jaar de nestor in de categorie – toch boet Marijn niet in op snelheid want met zijn verwoestende laatste 100m scoorde hij zijn 2e Bronzen medaille in 2.11.07, 1 honderdste (!) achter nummer 2. Medaille nummer 8 was binnen ……

Nu moesten de mannen en vrouwen van de lange adem – voor de baan danwel- nog aan de bak. De zon kwam wat meer door de wolken en er stond ook een stevige bries, maar dat mocht de pret niet drukken.

Eerst de mannen op de 10000m, alle categorien in 1 wedstrijd, dus maar liefst 4 altismasters in de arena: Izaak, Frank en Cees bij M55-60 en Rubert bij M50. Na een vlotte start vonden – net als vorig jaar- Cees en Rubert elkaar snel en vormden een mooi koppel dat steady de rondes aftikte,…wat ze niet wisten was dat Rubert’s grootste concurrent op z’n gemakje zich op sleeptouw liet nemen …… Izaak was in een strak tempo bezig en halverwege wist Frank zich ook Cees en Rubert aan te sluiten. Toen begon de strijd tussen Frank en Cees pas goed, eerst een versnelling van Frank, direct gevolgd door een versnelling van Cees en toen dacht Rubert ook om er maar eens een schepje bovenop te gooien, maar ja wie het laatst lacht, lacht het best, want net voor de laatste ronde plaatste de concurrent van Rubert een stevige versnelling en hoewel het gat nog iets kleiner werd, was hij niet meer te achterhalen voor Rubert. Cees gooide er in de laatste ronde nog een sprint uit om Frank definitief af te schudden en samen met Rubert (36.56.89) kwam hij over de meet in 36.57.29 , een herhaling van vorig jaar alleen wel een half minuutje sneller. Frank volgde direct daarna in 37.07.59 en Izaak voltooide de 1000m in 38.09.30, weer terug van lang weggeweest.

Toen de stofwolken waren opgetrokken, kon de balans worden opgemaakt met als resultaat nog 2 medaillles: Brons en Zilver voor resp. Cees en Rubert waarmee het totaal voor de AltisMasters op TIEN komt.

Als toetje stond vervolgens de 5000m voor de dames nog op het programma met Elly en Mira aan de start. Hoewel de kansen zeer gering waren, waren de dames op en top gemotiveerd, een voorbeeld voor sommige heren. Elly moest strijden in de gecombineerde groep V50/55/60 en Mira in V40/45 waarin eigenlijk alleen maar snellere dames waren.

Onder luide aanmoedigingen en specifieke coaching van de heren gingen ze van start, de zon was vrijwel geheel doorgebroken maar dat stimuleerde de dames alleen maar. In een voor beide prachtige gelijkmatig vlakke race haalden Elly en Mira eruit wat er in zat. Elly begon wat voorzichtig maar liep in een soepel tempo dicht naar het groepje toe dat voor de 2e en 3e plaats ging, jammer voor haar dat de 5000m niet langer was want dan had ze nummer 3 zeker en mogelijk nummer 2 te pakken gehad. Nu moest ze genoegen nemen met een 5e plaats in 21.47.44. Ook Mira liep onder de bezielende coaching van Cees een mooie race, supervlak met een eindtijd van 20.18.83.

Onder het genot van een drankje werd vervolgens tevreden de balans opgemaakt: 10 medailles (3x Zilver en 7x brons) een unieke prestatie voor de groep, die al zo aanwezig was in de Epese bossen.

Als dit nog niet een statement is om dit prachtige kampioenschap naar Amersfoort te halen, wat is het dan wel ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *