World Master Games Turijn

In Turijn (Italie) worden van 3 t/m 10 augustus de World Master Games gehouden. Uit de hele wereld komen master atleten om in hun sport te strijden om de eer. Natuurlijk is atletiek ook vertegenwoordigd op dit toernooi.

Vanuit Nederland zijn er een 12 tal atleten afgereisd, waaronder 2 Altis Masters: Ron van Megen en Hans van Dijk (beiden M55). Gezamelijk zullen zij starten op de 800m (4-8 series, 5-8 finale), 1500m (8-8 series, 9-8 finale), 5000m (7-8 finale) en de halve marathon (10-8).

Everlasting passion, 4 augustus 10.00 uur Turijn
Eeuwigdurende passie, dat is de slogan van de World Master Games in Turijn. Dat geeft inderdaad perfect de sfeer weer die hier heerst onder de 19.000 deelnemers en 50.000 begeleiders uit 60 landen! Overal in het centrum van Turijn kom je ze tegen, die oudere, maar nog steeds fanatiek en (merendeels) afgetrainde atleten, duidelijk herkenbaar aan hun outfit en de nationale kleuren. Vooral Australië, Canada, USA , Ukraine en Brazilië zijn volop vertegenwoordigd.

Na een onrustige nacht (door de tropische hitte en het feestgedruis van een bruiloft) in het schitterend gelegen kasteeltje waar we verblijven, brak dan de langverwachte 2e Augustus aan: de dag van de Openingsceremonie van de WMG. ‘ s ochtends reden we naar het Games Center voor de officiële accreditatie. Enigszins tot onze verbazing ging dit uiterst professioneel en soepeltjes. Nadat we op de foto gezet waren en onze passen waren gecontroleerd, kregen we de badge waarmee je hier overal terecht kunt. We hadden dus nog tijd om het stadion voor de atletiekwedstrijden even te bekijken. Een prachtig stadion en ook hier weer alles zeer professioneel. Hele hordes officials met computers en tijdwaarnemingsapparatuur, videocamera’s, grote beeldschermen en tribunes voor 20.000 toeschouwers.

Nadat we nog even het landmark van Turijn bezocht hadden (de Mole Antonelliana, met skylift) was het tijd voor het hoogtepunt van de dag: de officiële openingsparade van alle atleten door het centrum van Turijn! Dit was een duizelingwekkende ervaring die we nooit zullen vergeten. Alle duizenden atleten met elkaar, begeleid door muziekhandel en toegejuicht door vele duizenden Turijners ( hoe noem je die eigenlijk?) , paraderend met de vlaggen van alle landen door de Via Po tussen de mooiste historische gebouwen. In een woord: adembenemend! Kortom, everlasting passion alom bijneem start van de WMG,heerlijk!

Vandaag onze eerste wedstrijden, de 800 meter. Het zal zwaar worden in de tropische hitte, maar we kunnen haast niet wachten om aan de startstreep te staan!

De 800 meter, 4 augustus 23.00 uur Turijn
De omstandigheden zijn zwaar, drukkende hitte van 38 graden en felle zon. In de call room zitten Ron en ik met 16 andere M55 atleten zenuwachtig te worden. Bij aankomst in het stadion worden we toegejuicht door de toeschouwers. Na het startschot sprinten de meesten er meteen vandoor en hebben we moeite om de aansluiting te vinden. Na 100 meter moeten we ook al naar adem happen en krijgen we het benauwd van de hitte. Toch lukt het Hans om niet te ver achter te raken. De eerste ronde gaat in iets van 73 seconden. Op 600 meter denkt Hans nog een kans te hebben, maar de krachten ontbreken toch op het eind. Hans finisht als 5e in de serie in 2.27.60″ Ron als 9 e in 2.59.28.

Omdat de 2e serie veel langzamer is, plaatst Hans zich als 5e toch voor de finale. Wat nu? De finale is morgen en woensdag staat de 5000 meter al weer op het programma. Eerst maar even zien hoe de benen morgen voelen.

Finale 800 meter, 5 augustus 22.00 uur Turijn.
Volgens La Stampa is het momenteel bijna 40 graden in Turijn. Zelf hebben we regelmatig temperament van 38 graden gezien op de thermometer. De luchtvochtigheid is bovendien hoog (64 procent), waardoor het eigenlijk niet verantwoord is om hard te lopen. Wij zijn gisteren dan ook maar een dagje naar de Alpen gereden om verkoeling te zoeken en wat mooie foto’s te maken voor ” het geheim van hardlopen”. Maar mijn benen voelden goed en Cees had me geadviseerd dat het wel zou moeten kunnen om 2 keer een 800 meter achter elkaar te lopen, dus zijn we gisteravond toch maar naar het stadion gereden en heb ik de finale toch maar gelopen.

En Cees had weer gelijk, het ging prima! Ik had geen last van de wedstrijd van maandag en liep zelfs ruim 2 seconden sneller dan maandag! Met 2.25.53 werd ik uiteindelijk 7e. Na de start lag ik laatste van de 12 deelnemers, maar gaandeweg heb ik er nog diverse kunnen inhalen. De koplopers liepen echter 2.17 en dat is voor mij onhaalbaar, dus ik ben tevreden met deze positie en zeker met het feit dat ik alweer 2 seconden sneller was.

Vandaag gaan we een rustdag houden en morgen is dan de 5000 meter. Op advies van Cees ga ik daar eens een tactische race van maken, mede omdat een goede tijd er met deze hitte toch niet in zal zitten. Ik hoop stiekem wel met de kopgroep mee te gaan en wie weet wat er dan nog in zit….

5000M, 7 augustus 18.41 uur Turijn.
In de hitte wist Hans van Dijk de 2e plaats te behalen op de 5000m in een tijd van 17.54.09. Hans liep een groot deel van de tijd alleen, want het gat naar de nummer 1 was aanzienlijk, maar ook de voorsprong op de nummer 3 was behoorlijk. Ron van Megen finishte in een tijd van 22.24.31. Met de warmte was het niet mogelijk om snelle tijden te realiseren.

Hans tussen zijn russische tegenstanders

Reactie Hans:

Na het startschot nam ik meteen de 2e plek in tussen twee sterke Russen, Alexander Kaplenko en Leonid Tichonov. Tichonov was duidelijk de favoriet. Hij heeft dit seizoen al 16 minuten gelopen op de 5000 meter en heeft in het verleden op de marathon een tijd van 2.14 neergezet! De tactiek van de Russen werd meteen duidelijk: Kaplenko moet de eerste ronden het kopwerk doen. Tussen de beide Russen in hoor ik Tichonov roepen tegen Kaplenko om het tempo op te voeren. De eerste km gaat in 3.31, dus een prima tempo, zeker gezien de warmte. Tijdens de tweede km neemt Tichonov de kop over en moet Kaplenko lossen. Het gaat nog steeds heel soepeltjes en begin echt te geloven in een medaille.

Hans van Dijk zilver op de 5000 meter

Op advies van Cees blijf ik tactisch lopen en doe weinig kopwerk. Na het 3 km punt (in 10.40) plaatst Tichonov een demarrage en laat ik hèm lopen. Het verschil met Kaplenko en de anderen is echter groot zodat de zilveren medaille in de pocket zit. Beheerst kan ik de race uitlopen en finishen als 2e in 17.54. Na afloop hoor ik van Kaplenko dat hij een marathon tijd van 2.18 heeft staan. Ik ben dus gefinisht tussen 2 toplopers van 2.14 en 2.18 op de marathon! Ongelovelijk! Ron heeft intussen een solide race gelopen en diverse lopers op sleeptouw genomen naar een mooie tijd van 22.25.

Na afloop zijn we beiden trots en verbaasd om in deze Internationale competitie als 2e en 13e te eindigen.  Na afloop hebben we de successen gevierd bij een diner in een gezellig restaurant vol Italiaanse specialiteiten!

1500M, 8 augustus Turijn.
Vanwege de hitte en het drukke programma besloten Hans en Ron niet te starten op de 1500 meter maar zich te sparen voor de halve marathon op zaterdag.

Mooi Slot World Master Games, Halve Marathon, 10 augustus Turijn.
Na 9 dagen van enerverende wedstrijden en memorabele indrukken in en om Turijn, brak vandaag dan de slotdag aan met de slotafstand: de halve marathon. Het bleek een zware happening met een parcours met 2 heuvels, die we elk 4 keer moesten nemen en temperaturen, die ondanks de vervroegde start opliepen tot 28 graden. Ik was van plan om met de favoriet Leonid Timokhov mee te gaan, maar verloor hem in de commotie van de start meteen al uit het oog. Ik heb dus maar mijn eigen race gelopen en kon het tempo de eerste 3 ronden goed vasthouden. Bij de 4de en laatste ronde begon ik de benen wel te voelen en heb ik een minuutje ingeleverd met als resultaat een tijd van 1.23.37. Ron liep relatief nog beter en constanter dan ik en finishte in 1.37.39.

Daarna begon het lange wachten op de officiële uitslag en onze plaatsen. Na 5 uur wachten bleek dat ik 4e ben geworden en Ron 10e. Mooie plaatsen, hoewel ik wel gehoopt had op nog een medaille, maar het bleek dat naast Timohkov (1.19) ook nog 2 sterke Ukrainers voor me zaten met 1 20. Ik kan er volledig vrede mee hebben omdat zij toch wel duidelijk sterker waren dan ik. De zware omstandigheden zullen ons allen zo’n 3 a 4 minuten gekost hebben, zoals nagerekend kan worden met de formules en calculatoren uit ons boek ” het geheim van hardlopen”, maar daarover later meer. Het was een prachtige ervaring, over 4 jaar zijn de WMG in Auckland, Nieuw-Zeeland en zullen wij er beslist weer bij zijn!

Programma:
Datum Naam Onderdeel Resultaat
zondag 4-8 Hans van Dijk (M55) 800m (series) 2.27.60
Ron van Megen (M55) 800m (series) 2.59.28
maandag 5-8 Hans van Dijk (M55) 800m (finale) 2.25.53
woensdag 7-8 Hans van Dijk (M55) 5000m 17:54.09 zilver
Ron van Megen (M55) 5000m 22:24.31
donderdag 8-8 Hans van Dijk (M55) 1500m (series) DNS
Ron van Megen (M55) 1500m (series) DNS
vrijdag 9-8 1500m (finale) DNS
zaterdag 10-8 Hans van Dijk (M55) halve marathon 1.23.37
Ron van Megen (M55) halve marathon 1.37.39

In de media
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *